Kim Jong-un: ‘Noord-Koreaanse aanpak coronavirus was schitterend succes’

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft het ‘schitterende succes’ van zijn land geprezen in de aanpak van de epidemie van het nieuwe coronavirus. Hij waarschuwde wel dat het te vroeg opheffen van de coronamaatregelen verwoestend zou kunnen zijn.

Het was tijdens een bijeenkomst met toppolitici in het land dat Kim Jong-un sprak over de Noord-Koreaanse aanpak van het coronavirus. Dat laat het persbureau KCNA weten. Naar eigen zeggen heeft het land ‘kunnen voorkomen dat het kwaadaardige virus Noord-Korea kon binnendringen en heeft het zo een stabiele situatie kunnen handhaven’.

Geen positieve gevallen

Kim Jong-un blijft dus houden aan de officiële statistieken van Noord-Korea. Die zeggen dat het land geen enkel positief geval heeft gehad en er dus ook niemand is gestorven aan Covid-19. Veel buitenlandse analisten hebben hun twijfels over die cijfers. Officieel zijn er ook maar 922 mensen op het coronavirus getest.

Toch is het niet onmogelijk dat Noord-Korea er effectief in geslaagd zou zijn om het coronavirus buiten te houden. Het land is sowieso al enorm afgesloten, maar sinds 30 januari is er echt zo goed als niemand in of uitgekomen. De afgelopen maanden zijn ook zo goed als geen Noord-Koreanen erin geslaagd te vluchten naar Zuid-Korea. Medewerkers van het Rode Kruis die actief waren in het grensgebied spreken enkel van een aantal onbevestigde gevallen in het land.

Coronamaatregelen

Kim beseft wel dat de strijd nog niet helemaal gewonnen is. Hij waarschuwt zijn partijgenoten dan ook om alert te blijven. ‘Hij heeft herhaaldelijk gewaarschuwd dat overhaaste versoepeling van de coronamaatregelen zal leiden tot een onvoorstelbare en onherstelbare crisis’, valt te lezen in het persbericht van KCNA.

Nochtans lijkt het juist het partijbureau zelf dat zich het minst aantrekt van de gangbare coronamaatregelen. Op foto’s die verspreid zijn doet niemand aan social distancing en is er van mondmaskers ook geen sprake. Op straat in de hoofdstad Pyongyang draagt wel iedereen verplicht een mondmasker. Scholen, winkels en bedrijven zijn er wel opnieuw geopend.

Pyongyang Noord-Korea mondmaskers coronavirus
In de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang draagt iedereen op straat een mondmasker. – Isopix

Dood

Het publieke optreden van Kim Jong-un komt er ook een dag na nieuwe geruchten over zware gezondheidsproblemen of een eventueel overlijden. Deze keer waren het de Japanse media die daarover speculeerden.

Het blijft namelijk opvallend hoe weinig de Noord-Koreaanse leider de laatste tijd in het openbaar verschijnt. De website NK News meldt dat hij in april, mei en juni amper zeven publieke optredens deed. In dezelfde periode in 2018 en 2019 verscheen hij respectievelijk 45 en 46 keer in het openbaar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20