Heel wat analisten verwijzen naar de tactische uitstekende ingrepen van de nieuwe bondscoach Domenico Tedesco die op enkele weken de Rode Duivels omvormde tot een spektakelploeg. Enkele jaren geleden schreven we dat de Rode Duivels nooit een titel zouden kunnen winnen. Dit is echter op zeer korte termijn omgeslagen. Goed nieuws als je fan bent.
Twee fantastische prestaties maken natuurlijk nog niet het mooie weer, maar het moet gezegd dat de Duivels terug fris over komen na een calvarietocht van zes jaar met de ex-bondscoach Roberto Martinez. Wat al jaren alle observatoren zeggen – dit is potentieel de beste ploeg van de wereld – zou nu ineens, met toch een aantal toppers minder, wel ineens waar kunnen zijn. Duitsland versla je niet zomaar thuis, zeker als het meer dan verdiend was.
De redenen zijn echter niet van strategische of tactische aard zoals sommige analisten beweren. De verbeterde resultaten zijn van psychologische aard en wapens die zoveel sterker zijn dan enkele krijtlijnen op een bord of een Powerpoint op de voorbereiding van de match. Ze hebben allemaal te maken met de principes die alle grote ploegen in de geschiedenis groots maakten.
1.Een echte kapitein op het veld
Er kan maar één de baas zijn en die baas staat op het veld, niet naast het veld. Zoals we al zes maanden geleden stelden, is de beslissing van Tedesco om al zijn pionnen in te zetten op Kevin De Bruyne een meesterzet. De Bruyne is een echte leider en de perfecte CEO van de Belgische ploeg, een topspeler die veeleisend is maar die een duidelijke visie heeft hoe de ploeg best speelt, in functie van hem. Hij heeft de drive die ervoor zorgt dat de hele ploeg op een hoger niveau wordt getild.
Zo’n figuur misten we telkens op de grote momenten wanneer het om de knikkers gaat.
2.Het heilige vuur
Hier is al veel over gezegd maar je merkt onmiddellijk dat de ploeg er voor de eerste keer voor zal strijden. Er is iets aangewakkerd. Is het bewijsdrang of gewoon enthousiasme om te voetballen, de spelers stralen alvast dynamiek uit. Wat die houtblokken ook zijn die het vuur aanwakkeren, is niet belangrijk, zolang er maar genoeg zijn de volgende jaren.
3.Nooit tevreden
Toen de Duivels na hun eerste match van het veld kwamen waren Tedesco en De Bruyne unaniem. Het was absoluut nog niet goed genoeg.
Dit is de mentaliteit die de nationale hockeyploeg, de Red Lions, de wereldtitel en Olympische titel opleverden. De reacties van hen deden denken aan die van Red Lions kapitein Felix Denayer, die helemaal geen middelmaat tolereert maar zijn punt maakte op de nieuwe manier dat topleiders dit doen, pretentieloos maar toch vastberaden. We zullen nooit zijn commentaar na de match vergeten nadat ze het Nederlandse topteam in de voorrondes in Tokio om de oren sloegen en hij toch vaststelde dat het eigenlijk allemaal niet goed genoeg was. “Het moet beter. We zitten aan 90 procent“, had hij enkel te melden aan de pers.
Het kon moeilijk slechter
Roberto Martinez was met voorsprong de slechtste trainer die de Rode Duivels hebben gehad.
Hij leek toch vooral goed te willen staan met alle spelers of -en dat is natuurlijk een hypothese die niet hard te maken is – wilde hij geen sterk figuur als leider in zijn ploeg, een type zoals Vincent Kompany of Kevin De Bruyne, omdat hij zich dan bedreigd voelde in zijn autoriteit? Waarom koos hij regelmatig voor Eden Hazard als kapitein, die alles is maar zeker geen leider?
Guy Thijs daarentegen was een topcoach maar besefte zeer goed dat zonder een leider in zijn ploeg de Duivels ver onder hun potentieel presteerden. Daarom haalde hij fin de carrière Wilfried Van Moer terug die als geen ander een leider was. Hij had al enkele keren de Gouden Schoen gewonnen, niet omdat hij zo dribbelvaardig was, maar vooral omdat hij de ideale kapitein was. Hij maakte het verschil begin jaren 80, waar de Rode Duivels hun beste resultaten boekten met – laten we wel wezen – een ploeg die nog niet half de kwaliteiten had van de huidige generatie.
Wie weet zal echter Tedesco hen allemaal overstijgen en halen we voor de eerste keer een titel binnen. Het zou zomaar ineens kunnen.
Xavier Verellen is auteur en ondernemer