Hoe Kevin De Bruyne onze Messi moet worden en de keuze van de nieuwe bondscoach onbelangrijk is

Lionel Messi is op een missie. Voor de eerste keer zien we de echte leider opstaan in het Argentijnse voetbalgenie. Het ganse elftal is volgens insiders rond hem gebouwd – ze worden de vrienden van Messi genoemd’. Dit is het recept voor een bijna zekere eindwinst op het WK voetbal in Qatar van ‘zijn’ Argentinië.

“Hij verandert ons in beesten”

Een opvallende kop op de website van Sporza deze week: ‘”Hij verandert ons in beesten”: de luitenanten van Messi gaan over lijken voor hun kapitein’. 

Het artikel maakte gewag van getuigenissen van zijn ploegmaats waar ze aangeven dat ze nog nooit zo een gemotiveerde aanvoerder hadden gezien, als voor dit WK. Terwijl hij in PSG eigenlijk voor zijn doen maar matig presteert, excelleert hij hier in de context van de nationale ploeg.

Mensen sterven voor een doel

Er is al genoeg verteld over het gebrek aan motivatie bij de Rode Duivels. We hebben – hoewel Roberto Martinez een goede technische directeur zou zijn geweest – al regelmatig aangegeven dat de ex-bondscoach niet het Heilige Vuur heeft kunnen aansteken, zoals Messi dit nu wel doet bij zijn ploeg. ‘Mensen werken voor geld, maar sterven voor een doel.’ 

De kapitein is de patron, niet de bondscoach

Maar daar stopt het niet. Het is opvallend dat het vuur door de kapitein OP HET VELD zelf brandende wordt gehouden. Denk aan Carles Puyol die FC Barcelona in zijn gloriedagen dirigeerde en naar ongekende successen leidde. In combinatie met het beste team ooit met Xavi, Messi en de rest van het orkest. Een strategisch onovertroffen Johan Cruijff die het Nederlandse team en Ajax aanstuurde, of een stille maar standvastige leider zoals Andrea Pirlo die met een hoop middelmatige, maar o zo gedreven Italiaanse spelers het maximum uit zijn ploeg haalde. Franz Beckenbauer was nog zo een patron die het Duitse team volgens zijn script regisseerde. Met Wilfried Van Moer haalde de Belgische ploeg zijn grootste successen, hoewel hij omringd was door heel wat middelmaat, maar wel een groep met passie. Hij was een echte strateeg-leider, slim ondersteund door de sluwe Guy Thijs.

Afbeelding met gras, persoon, speler, sport

Automatisch gegenereerde beschrijving
Lionel Messi vuurt de Argentijnse fans aan op het WK in Qatar (Dan Mullan/Getty Images)

Van Aert en Evenepoel zijn echte leiders

In alle andere sporten zijn de allerbeste sporters hun eigen baas en bepalen zij de strategie, zoals we ook hebben meegegeven in ons boek ‘topsporters zijn CEO’s’.

Het wielrennen is een mooi voorbeeld hiervan. Eddy Merckx betaalde zijn ploegmaats ZELF en zij werden dan ook ‘de mannen van Merckx’ genoemd en niet de mannen van Lomme Driessens, zijn toenmalige ploegdirecteur. Merckx was de baas, niet Driessens.

Het zal Evenepoel zijn die zal bepalen hoe de Tour in 2024 zal gewonnen worden en niet Lefevere. Het is daarom ook dat Van der Poel sukkelt. Omdat hij niet die CEO is, de leider die helder is in zijn strategie en zijn team ment. Hij is een beetje een loner, die graag op zijn ritme beslist hoe hij koerst. Zonder veel strategie en met weinig duidelijkheid hoe hij zijn team moet inzetten. Van Aert is een fantastisch tegenvoorbeeld van het prototype van een echte leider. Het was Van Aert die Vingegaard naar de Touroverwinning leidde, want hij heeft in de Tour de koers bepaald. En dat brengt ons tot onze eigen nationale ploeg.

De Bruyne als leider van de nationale ploeg

Zou het niet getuigen van een creatieve piste om Kevin De Bruyne aan de knoppen te laten draaien?Zijn ploegmaats van Manchester City dragen hem op handen en verkozen hem tot vice-kapitein – de enige post die door de spelers zelf mag beslist worden. Ze wilden eigenlijk dat hij kapitein werd. Tot Pep Guardiola met het aanstellen van Ilkay Gundogan wou laten zien dat hij de baas was. Hij is een spelverdeler die cruciaal is in onze ploeg. 

Beeld je in dat we zouden spreken over de ‘de mannen van Kevin’, mannen die allemaal onvoorwaardelijk kiezen voor de beste voetballer die we ooit in België hebben gehad, zoals ze nu praten over de ‘mannen van Messi’. We hoeven geen prima donna’s. We hebben mannen rond De Bruyne nodig die strijdend ten onder willen gaan.

Een bondscoach als hulp, niet als dirigent

De bondscoach moet dan ook geen serial winner zijn, zoals vereist in de advertentie voor een nieuwe bondscoach die de KBVB deze week publiceerde, maar gewoon een goede empathische coach die ervoor zorgt dat De Bruyne zich goed voelt en dat hij zich kan uitleven. Geen dure vogel maar een slimme psycholoog die De Bruyne helpt zich te ontwikkelen en hem ondersteunt om zijn maats aan te sturen zonder hem te ondergraven. ‘He is the boss’

Dat zou pas een originele aanpak zijn. Ik ben ervan overtuigd dat De Bruyne alles maar dan ook alles zou geven op de mat en dit zou eisen van iedereen op het veld. Zoveel eergevoel heeft hij. Zoals Messi dat vandaag eist van elk van zijn ploegmaats.

De Bruyne als CEO van de Belgische nationale ploeg: dan kan hij ons naar de volgende EK of WK leiden, waar we alsnog winnen. (ddw)


Xavier Verellen is auteur en ondernemer. Zijn recente boek ‘Topsporters zijn CEO’s’, dat aantoont dat leiderschap het verschil maakt tussen kampioenen en superkampioenen, is te koop in de Standaard Boekhandel of online via https://topsporterszijnceos.businessam.be/

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20