Waarde van Ethereum duikt onder 2.000 dollar

De waarde van Ethereum (ETH) is de afgelopen 24 uur gezakt met zo’n 4,2 procent. Daarmee duikt de waarde van de cryptomunt voor het eerst in ruim twee weken opnieuw onder de grens van 2.000 dollar.

Waarom is dit belangrijk?

Sinds de zware verliezen in mei (en voor sommige cryptomunten in maart) hebben veel crypto's moeite om een overtuigende herstelbeweging in te zetten. Zo blijft de waarde van Ethereum rond de grens van 2.000 dollar schommelen. Bitcoin is er sinds juni slechts enkele dagen in geslaagd om opnieuw de kaap van 40.000 dollar te ronden.

Wie op dit moment investeert in ETH, betaalt 1.930 dollar voor één munt. Daarmee duikt de munt onder de symbolische grens van 2.000 dollar. Volgens de gespecialiseerde cryptonieuwssite Cointelegraph is de daling onder meer het gevolg van de oplopende Amerikaanse inflatie. Die bedroeg in juni 5,4 procent.

Koersverloop Ethereum afgelopen 24 uur – Bron: Coinmarketcap

Impact van stijgende inflatie in VS

Ook verschillende andere cryptomunten hebben wat terrein moeten prijsgeven na de bekendmaking van het Amerikaanse inflatiecijfer. Zo is de waarde van Bitcoin (BTC) gedaald tot 32.500 dollar. Dat is 1,8 procent lager dan 24 uur geleden.

Beleggers hebben de cryptomunten van de hand gedaan uit angst dat de Federal Reserve zijn geldbeleid zal verstrakken als gevolg van de oplopende inflatie. De Amerikaanse centrale bank doet dat onder meer door de rente te verhogen. Een stijgende rente maakt investeringen in cryptomunten namelijk minder interessant. Voornamelijk Bitcoin wordt meer dan eens vergeleken met goud, een edelmetaal die goed in de markt ligt zolang de rente laag blijft.

Correlatie ETH en BTC

Toegegeven ETH wordt niet vaak vergeleken met goud, maar volgens Cointelegraph is er een belangrijke correlatie tussen Ethererum en Bitcoin. Concreet betekent dat dat de cryptomunt het goed doet als BTC het goed doet en omgekeerd. Volgens de gespecialiseerde cryptosite Crypto Watch bedraagt de eenjarige correlatiecoëfficiënt met Bitcoin 0,64.

Vraag is hoelang die correlatie tussen die twee munten stand zal houden. Zo merkte de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs recent nog op nog op dat ETH potentieel heeft om BTC van de troon te stoten. De bank verwees daarbij naar de toepassing die mogelijk zijn op de blockchain van Ethereum, zoals decentralized finance (DeFi) en nonfungible tokens (NFT).

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20