Waalse horeca vecht sluiting cafés en restaurants juridisch aan

Het Collectif Wallonie Horeca, een groep Franstalige horeca-uitbaters, trekt naar de Raad van State om de sluiting van de horeca juridisch aan te vechten.

De federale regering heeft afgelopen vrijdag beslist dat de horeca de deuren moet sluiten. De Waalse horeca, verenigd in het Collectif Wallonie Horeca, gaat dinsdagochtend een verzoek bij de Raad van State indienen om de beslissing van de regering op te schorten. Dat zeggen Gilles Hoyoux en Valérie Migliore van het collectief maandagochtend op de Franstalige zender LN24.

Volgens Migliore kan de regering niet aantonen dat de horeca verantwoordelijk is voor het toenemend aantal besmettingen. ‘De restaurants en de cafés hebben de afgelopen maanden de maatregelen strikt nageleefd’, klinkt het.

Twee rechtszaken

In principe gaat het om twee rechtszaken. Allereerst zal aan de Raad van State gevraagd worden de sluiting van de horeca met hoogdringendheid op te schorten. In een tweede rechtszaak gaat het Collectif Wallonie Horeca de vergoeding aan de horeca betwisten. De organisatie oordeelt dat het voorziene budget van 500 miljoen euro onvoldoende is om de horecazaken te vergoeden.

Ook Horeca Vlaanderen sluit een juridische strijd niet uit. ‘We winnen juridische informatie in om na te gaan of die beslissing wel proportioneel is. Dat zijn we verplicht aan onze ondernemers’, liet Matthias De Caluwe, CEO van de sectorvereniging afgelopen weekend weten.

De belangenorganisaties voelen zich hoe dan ook gesterkt door een beslissing van een Duitse rechtbank vorige week. Die oordeelde toen dat de sluiting van de horecazaken in Berlijn buiten proportie was in vergelijking met de genomen maatregelen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20