Duitse rechtbank schort avondklok voor horeca in Berlijn op

Een Duitse rechtbank heeft de avondklok voor horecazaken in de Duitse hoofdstad tenietgedaan. Volgens de rechtbank is het sluitingsuur niet in proportie met de andere maatregelen.

De Berlijnse regering had vorige week een sluitingsuur opgelegd aan de horecazaken in Berlijn. Die moesten tussen 11 uur ’s avonds en 6 uur ’s ochtends de deuren sluiten.

Een rechtbank in Duitsland heeft nu beslist om het sluitingsuur op te schorten. Volgens de rechtbank zijn de opgelegde sluitingsuren in Berlijn niet in proportie met de andere maatregelen om de coronapandemie te bestrijden.

Geen bewijs

De rechtbank oordeelde dat er geen bewijs is dat de horecazaken die zich aan de regels houden, zoals het respecteren van de mondmaskerplicht en de afstand tussen de klanten, mee verantwoordelijk zijn voor de toenemende besmettingen in de hoofdstad.

De uitspraak van de rechtbank kwam er nadat verschillende horecazaken protest hadden aangetekend tegen het sluitingsuur. Dat terwijl er geen verbod was op verkoop van alcohol na 23 uur.

Verschillende andere Duitse steden, zoals Frankfurt, hebben de horecazaken ook een sluitingsuur opgelegd. De Duitse staten zijn deze week met de kanselier, Angela Merkel, overeengekomen dat dergelijke maatregelen automatisch moeten worden genomen zodra het aantal besmettingen in een gebied meer dan 50 per 100.000 inwoners per week bedraagt.

Hoe dan ook is de beslissing van de Duitse rechtbank op zijn zachtst gezegd zeer opvallend. Eerder deze week heeft Nederland nog beslist om de horecazaken te sluiten in de strijd tegen het coronavirus. In Frankrijk is er dan weer in bepaalde steden, zoals Parijs, een avondklok van toepassing. In ons land geldt er momenteel een sluitingsuur van 23 uur voor cafés en één van 1 uur voor restaurants. Het overlegcomité zit vrijdag samen om de maatregelen mogelijk te verstrengen.

Meer