Eén knuffelcontact, thuiswerk: dit zijn de regels voor de komende maand

De nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus in ons land gaan vandaag in. We zetten ze nog even op een rijtje.

Horeca

Waarschijnlijk de lastigste maatregel, zowel voor horeca-uitbaters als -bezoekers, is de sluiting van cafés en restaurants. Vanaf middernacht gaan horecazaken tenminste twee weken dicht. Als dan blijkt dat nog langer nodig is blijven ze nog eens twee weken gesloten. Afhalen bij restaurants blijft mogelijk tot 22 uur ’s avonds. Nachtwinkels moeten nog steeds sluiten om 22 uur en de verkoop van alcohol wordt verboden na 20 uur ’s avonds.

Nachtklok

Tussen middernacht en 5 uur ’s ochtends is het voor iedereen verboden om op straat te komen, tenzij u een geldige reden hebt zoals werk of een medisch noodgeval. Op die manier wil de regering voorkomen dat mensen thuisfeestjes houden met te veel mensen nu de cafés gesloten zijn.

Sociale contacten

U mag vanaf vandaag nog maar één persoon van dichtbij zien en vastpakken, uw zogenaamde knuffelcontact. U mag nog andere mensen zien, maar vanop afstand of met mondmasker. Thuis mag u vier mensen uitnodigen per twee weken en in het openbaar mag u maximaal vier mensen tegelijk zien.

Evenementen

Markten en kleine kermissen, met niet meer dan 200 mensen, blijven open, maar eten en drinken wordt verboden. Kerstmarkten kunnen dan weer niet doorgaan.

Bij andere evenementen zijn er maar maximaal 40 mensen tegelijk toegelaten, tenzij daar afspraken over zijn met de sector. Die afspraken worden echter meer dan waarschijnlijk herbekeken. Ook bij koffietafels of banketten mogen er maar 40 aanwezigen zijn.

Werk

U wordt opnieuw gevraagd om thuis te werken als uw job dat toelaat, maar de regering houdt rekening met de bedrijfsvoering. Dat betekent dat werknemers soms een paar dagen thuis werken en een paar dagen op kantoor. Als thuiswerk niet mogelijk is, moet er alles aan gedaan worden om de werknemers in zo veilig mogelijk omstandigheden te laten werken.

De maatregel komt er niet omdat kantoren coronabrandhaarden zijn, maar om te vermijden dat het virus wordt doorgegeven op overvolle bussen en trams terwijl mensen onderweg zijn naar het werk.

Sport

Naar professionele sportwedstrijden mogen 200 mensen per compartiment kijken, bij amateurs enkel leden van hetzelfde huishouden. Kantines moeten sluiten, net als de rest van de horeca.

Meer