Horeca Vlaanderen overweegt juridische stappen tegen verplichte sluiting

Sectorvereniging Horeca Vlaanderen overweegt juridische stappen tegen de algemene sluiting die de federale regering door de heropflakkering van de coronabesmettingen aan de cafés en restaurants heeft opgelegd. Dat heeft Matthias De Caluwe, topman van Horeca Vlaanderen, gezegd.

De Caluwe wees er daarbij op juridische informatie in te winnen om na te gaan of die beslissing van de autoriteiten wel proportioneel is. Dat is de sectororganisatie volgens hem aan haar ondernemers verplicht.

Onrechtvaardig

De Belgische horecasector moet een maand de deuren gesloten houden. Dat moet volgens de federale regering helpen om de verdere verspreiding van het coronavirus te kunnen indammen. Na twee weken volgt een evaluatie. Eerder besliste ook al de Waalse horecafederatie juridisch advies terzake in te winnen. Dat voorbeeld wordt nu ook door Horeca Vlaanderen gevolgd.

‘De volksgezondheid is cruciaal, daar is geen discussie over,’ erkent De Caluwe. ‘Maar maatregelen moeten wel evenredig zijn.’ Volgens de topman van Horeca Vlaanderen voelt de sluiting onrechtvaardig aan. Hij wijst er daarbij op dat er geen data kunnen worden voorgelegd die aantonen dat de toenemende besmettingen aan de cafés en restaurants kunnen worden toegeschreven.

Bovendien merkt hij op dat de horeca er alles aan heeft gedaan om de strenge regels rond mondmaskers en afstanden te respecteren. De verspreiding van het virus is volgens De Caluwe mee te wijten aan het feit dat vele burgers de opgelegde beperkingen van de bubbels niet respecteren. ‘Daaraan kunnen de uitbaters echter niets verhelpen,’ betoogt hij.

Steun

De Caluwe benadrukt wel dat de eventuele juridische stappen los staan van de lopende onderhandelingen over steunmaatregelen met de verschillende regeringen. ‘Die gesprekken verlopen goed,’ merkt hij op.

‘Wij willen er vooral voor zorgen dat alle steun van toepassing is op de hele sector en dus niet alleen voor hotels, restaurants en cafés gelden. Ook feestzalen, cateraars, discotheken en frituren moeten op steun kunnen rekenen. Alles moet van toepassing zijn op iedereen, want iedereen verdient een eerlijke kans om door deze crisis te geraken. Daar houden we echt aan vast.’

Frank Vandenbroucke, minister van volksgezondheid, benadrukte dat er wel degelijk redenen zijn om de horeca te sluiten. Het verminderen van de contacten is volgens hem immers een middel om het virus een halt toe te roepen. De minister beloofde echter dat de overheid de sector financieel zal ondersteunen. Daarvoor zal volgens hem een aanzienlijk budget worden vrijgemaakt.

Er komen nog onderhandelingen met werkgevers en vakbonden, maar Vandenbroucke stelde alvast dat de overbruggingskredieten voor zaken die verplicht de deur moeten sluiten, zullen worden verdubbeld. Er komt ook een kwijtschelding van sociale bijdragen voor een bepaalde periode en de overheid zal ervoor zorgen dat werkgevers hun personeel een eindejaarspremie kunnen uitbetalen.

Meer