Vuurwapengeweld kost Amerikaanse gezondheidszorg 170 miljard dollar per jaar

De Verenigde Staten worden in toenemende mate met wapengeweld geconfronteerd. Slachtoffers dreigen daarbij ook voor zwaardere letsels te moeten worden behandeld. Er zijn dan ook dringende maatregelen nodig om de hoge kosten aan te pakken van de medische ingrepen die vereist zijn om de slachtoffers te redden. Dat zegt een rapport van wetenschappers aan de University of California.

Het onderzoek, dat vijf jaar geleden werd afgesloten, keek naar ruim 262.000 slachtoffers die na een ziekenhuisopname voor schotwonden minstens één belangrijke operatie moesten ondergaan. In totaal waren voor schotwonden 322.599 mensen in Amerikaanse ziekenhuizen opgenomen.

Baten

De studie toonde dat wapengeweld het gezondheidszorgsysteem van de Verenigde Staten jaarlijks 170 miljard dollar kost. Alleen al voor de chirurgische ingrepen moet met een kost van 16 miljard dollar per jaar rekening worden gehouden.

‘We hopen dat onze bevindingen het beleid beter kunnen informeren over de baten van geweldpreventie en de ondersteuning van ziekenhuizen die – vaak in achtergestelde regio’s gelegen – voor deze patiënten zorgen,’ betoogt onderzoeksleider Peyman Benharash, professor chirurgie aan de David Geffen School of Medicine van de University of California in Los Angeles. 

De onderzoekers ontdekten dat over een periode van tien jaar de mediane ziekenhuiskosten met meer dan 27 procent van 15.100 dollar naar 19.200 dollar zijn opgelopen. Tevens bleek dat over de bekeken periode het gemiddeld ziekenhuisverblijf per patiënt van zeven naar dertien ligdagen is opgelopen.

Bij de slachtoffers is het aantal overlijdens van 9 procent naar 8 procent gedaald, hoewel het aantal opnames voor chirurgische ingrepen voor schotwonden is opgelopen. Vijftien jaar geleden werden bijna 20.000 operaties geregistreerd. Tegen het einde van de studie was dat opgelopen tot meer dan 23.000 operaties.

De ernst van de verwondingen kende in de loop van de bestudeerde periode een lichte toename. De gemiddelde kosten van de chirurgische ingrepen varieerden tussen 7.400 dollar en 58.800 dollar.

Ingrepen voor verwondingen aan het hoofd, de hals, de bloedvaten en het spijsverteringsstelsel gingen met de zwaarste kosten gepaard. De onderzoekers stelden verder nog vast dat in westerse staten de hoogste kosten dienden te worden geregistreerd.

Preventie

‘Er zijn verschillende redenen die bij schotwonden tot een verbetering van de overlevingskansen hebben geleid,’ aldus Benharash. ‘Enerzijds is de kwaliteit van het transport van de slachtoffers van de locatie van de feiten naar het ziekenhuis verbeterd.

‘Tevens is de efficiëntie van de reanimatie voor de aankomst in het ziekenhuis gevoelig toegenomen. Daarnaast kunnen ook in het ziekenhuis meer geavanceerde technieken worden ingezet. Door al die verbeteringen kunnen meer patiënten levend tot in de ziekenhuizen worden gebracht.’

‘Deze vooruitgang betekent echter niet dan het onderliggende probleem over het hoofd mag worden gezien,’ voert Benharash aan. ‘De behandeling van de slachtoffers van wapengeweld heeft economisch een bijzonder zware kost. Ook economisch moet preventie boven een behandeling worden verkozen. Het is dan ook zinvol om te investeren in interventies die geweld helpen te vermijden.

Benharash voegt er nog aan toe dat ook zelfmoord moet worden aangepakt. ‘Bij de behandelingen van zelfmoordpogingen moet de grootste mortaliteit worden opgetekend,’ stipt de onderzoeker aan. ‘Deze vaststelling maakt de noodzaak van een betere toegang tot de geestelijke gezondheidszorg, die mogelijk het aantal zelfmoordpogingen kan helpen verminderen, duidelijk.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20