VS zet Chinees AI-bedrijf SenseTime op zwarte lijst

Washington heeft het AI-bedrijf SenseTime op een lijst geplaatst van “Chinese bedrijven uit het militair-industrieel complex” waarin de Amerikaanse president Joe Biden Amerikanen heeft verboden te investeren. Dat bericht de Financial Times.

In juni ondertekende president Joe Biden een uitvoerend bevel dat Amerikanen verbood te investeren in bedrijven op de lijst. Het is een voortzetting van het beleid van de Trump-regering, dat bedoeld was om nationale veiligheidsdreigingen aan te pakken.

Volgens een anonieme bron die met Bloomberg sprak, zijn Amerikaanse ambtenaren van plan SenseTime te beschuldigen van het mogelijk maken van schendingen van de mensenrechten.

Dwangarbeid

Het besluit van Amerika om SenseTime op een zwarte lijst te zetten valt dan ook niet toevallig op de Dag van de Mensenrechten. Op 10 december 1948 werd de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aangenomen door de Algemene vergadering van de Verenigde Naties.

SenseTime heeft de afgelopen jaren te maken gehad met beschuldigingen dat het betrokken is geweest bij mensenrechtenschendingen tegen Oeigoeren en andere moslimminderheden in oostelijke Chinese provincie Xinjiang.

De sancties tegen SenseTime zijn de laatste poging om China te straffen voor de onderdrukking van etnische minderheden die zijn onderworpen aan detentie en dwangarbeid in kampen in Xinjiang. China ontkent deze beweringen en zegt dat het om opvoedingscentra gaat.

Olympische Winterspelen

Het bedrijf zegt zelf dat het zijn “AI-ethiekcode” heeft ontwikkeld om ervoor te zorgen dat zijn technologieën op een verantwoordelijke manier worden gebruikt. De verkoop aan klanten in Xinjiang zou ook in overeenstemming zijn met de Chinese wetgeving.

De plaatsing op de zwarte lijst zou problematisch kunnen zijn voor Amerikaanse aandeelhouders in SenseTime, schrijft de Financial Times.

Het Witte Huis kondigde deze week ook een diplomatieke boycot aan van de Olympische Winterspelen in Peking. Het Verenigd Koninkrijk, Australië en Canada volgden dit voorbeeld.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20