Australië volgt VS in diplomatisch boycot van Olympische Winterspelen in China

De Australische eerste minister Scott Morrison heeft aangekondigd dat geen enkele ambtenaar de Olympische Winterspelen in Peking zal bijwonen. De boycot is louter diplomatiek, aangezien de Australische atleten nog steeds aan het sportevenement zullen deelnemen.

Australië volgt het voorbeeld van de Verenigde Staten en plant een diplomatieke boycot van de Olympische Winterspelen in Peking begin februari 2022. Een boycot die volgens de Australische premier “niet verrassend” is, gezien de verslechtering van de diplomatieke betrekkingen tussen beide landen.

Politieke beslissing

“De Australische atleten zullen wel deelnemen”, zegt Morrison. “Australië is een uitstekende sportieve natie en ik wil de sport strikt gescheiden houden van deze politieke kwesties”, daarmee bevestigt de Australische premier dat de boycot bovenal een politieke kwestie is. Dat schrijft The Guardian.

Net zoals de Verenigde Staten wijst Scott Morrison naar de mensenrechtenschendingen van de Oeigoeren in Xinjiang, en het gebrek aan openheid van China om over de kwestie in dialoog te gaan, als hoofdredenen voor deze beslissing. 

Snelle respons van Peking

China reageert laconiek op de aankondiging van de Australische premier. Net als bij de boycot van de Verenigde Staten het geval was, zegt de Chinese overheid dat de Australische diplomatieke vertegenwoordigers niet noodzakelijkerwijs waren uitgenodigd. Het lijkt een manier van China om het hoofd koel te proberen houden. Het land veroordeelde alsnog de politieke houding van Australië.

Anders dan bij de VS, dreigt China niet met vergeldingsmaatregelen tegen Australië, die trouwens zeggen open te staan voor een dialoog. 

Ook de Nieuw-Zeelandse regering zal geen diplomatieke vertegenwoordigers naar de Olympische Winterspelen zal sturen. Nieuw-Zeeland wijst hiervoor naar de coronacrisis als hoofdreden.

(lp/am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20