China reageert op politieke boycot Olympische Spelen door VS met “fikse tegenmaatregelen”

China reageerde snel op geruchten over een diplomatieke boycot van de Olympische Winterspelen door de Verenigde Staten, die van 4 tot en met 20 februari 2022 in Peking zullen plaatsvinden. Het Aziatische land spreekt van “pure politieke provocatie.”

De relatie tussen China en de Verenigde Staten is gespannen. Even zag het er naar uit dat de betrekkingen tussen de twee grootmachten de goede kant uitgingen, maar het gerucht over een mogelijke boycot door de VS van de Olympische Winterspelen in Peking heeft wederom olie op het vuur gegooid. De woordvoerder van het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken, Zhao Lijian, reageerde op het gerucht en beschuldigde politici van demagogie door te verklaren dat er geen Amerikaanse functionarissen bij het sportevenement aanwezig zouden zijn.

“Een dergelijk besluit zou een politieke provocatie zonder meer zijn”, zei de woordvoerder, zoals gerapporteerd door APNews, zonder te specificeren hoe China van plan was te reageren.

“De Amerikaanse politici blijven de zogenaamde diplomatieke boycot van de Olympische Winterspelen in Peking aanprijzen, wat niet meer is dan wishful thinking en demagogie. Als de Amerikanen vastbesloten zijn hun eigen weg te gaan, zal China krachtige tegenmaatregelen nemen”, zei Zhao Lijian.

Schending van de mensenrechten

Een diplomatieke boycot door de VS van de Olympische Winterspelen van 2022 – die naar verwachting deze week zal worden aangekondigd – is naar verluidt het antwoord van de VS om blijk te geven van hun verzet tegen de georkestreerde schendingen van de mensenrechten door het land. China ligt al enige tijd onder vuur wegens het hardhandig optreden tegen pro-democratie-activisten in Hongkong en wegens de behandeling van de Oeigoerse minderheid, die door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken genocide is genoemd.

Als er geen Amerikaanse functionarissen aanwezig zijn op de Olympische Winterspelen van Peking, zullen de atleten alsnog mogen deelnemen aan het sportevenement. De boycot zal alleen diplomatiek zijn.

De Verenigde Staten zouden niet de enigen zijn die het evenement boycotten, want ook Australië overweegt dat te doen, na de verslechtering van de diplomatieke relatie met China.

Het is niet duidelijk hoe China zal reageren als een diplomatieke boycot van de Verenigde Staten wordt geformaliseerd, maar de aankondiging zal waarschijnlijk de reeds stormachtige betrekkingen tussen de twee landen nog meer schade toebrengen.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20