Leidt de zorgwekkende verdwijning van een Chinese tennisster tot een boycot van de Olympische Winterspelen?

De internationale tenniswereld maakt zich grote zorgen om de verdwijning van Peng Shuai, een Chinese tennisster die een Chinese toppoliticus beschuldigde van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Sinds Peng Shuai haar ervaring deelde, is ze van de aardbol verdwenen. Verschillende landen eisen nu een diplomatische boycot van de Winterspelen in Peking.

Diplomatische boycot

Politici en atleten over de hele wereld maken zich grote zorgen bij de verdwijning van Chinese tennisster Peng Shuai nadat ze een Chinese toppoliticus beschuldigde van verkrachting. Daarom klinkt er een steeds luidere oproep voor een diplomatische boycot van de Olympische Winterspelen, die vinden in februari namelijk plaats in de Chinese hoofdstad Peking.

Bij zo’n diplomatische boycot zullen de atleten wel nog deelnemen aan de spelen, maar zullen er geen vertegenwoordigers van de overheden de Spelen bezoeken. Amerikaans president Joe Biden heeft tegen de pers gezegd dat zo’n diplomatische boycot “iets wat we overwegen” is.

In het Amerikaanse Congres zijn zowel Republikeinen als Democraten het eens dat een boycot noodzakelijk is. En dat wel om de ontevredenheid van de Amerikaanse overheid over het Chinese beleid duidelijk te maken. Zo komt de verdwijning van Peng Shuai bovenop andere pijnpunten zoals de toestand in Hongkong, het conflict met Taiwan en de genocide van de Oeigoeren. Voor Republikeinen Tom Cotton en Nikki Haley gaat zo’n diplomatisch boycot niet ver genoeg, zij pleiten voor een volledige boycot waarbij ook de Amerikaanse atleten hun kat sturen.

De druppel

Het ziet ernaar uit dat Peng Shuai’s situatie de druppel is die de emmer doet overlopen. Ook in het Verenigd Koninkrijk roepen verschillende parlementsleden op om de VS te volgen en de Winterspelen te boycotten. Tim Loughton, parlementslid voor de Conservatieve partij, zegt aan POLITICO dat het zelfs ondenkbaar zou zijn om Britse atleten te sturen naar Peking.

Duits Europarlementslid Enging Ergolu – lid van Renew Europe, dezelfde fractie als Open Vld en MR – verwijt de Europese Unie van stilzwijgen omtrent de zaak. “Met een zelfverklaarde rol als moreel baken van de wereld, heeft de EU de plicht om overheden ervan te overtuigen de aanstaande Winterspelen niet bij te wonen”, zegt Ergolu.

#WhereIsPengShuai

Begin november kondigde Chinese toptennisster Peng Shuai op Weibo (Chinees alternatief voor Twitter) aan dat ze verkracht werd door voormalig vicepremier Zhang Gaoli, waarmee ze ook een langdurige affaire zou gehad hebben. Binnen de kortste tijd werden alle sporen van het bericht massaal gecensureerd. Binnen 30 minuten was het bewuste bericht van Weibo verwijderd, screenshots die de ronde gingen verdwenen geleidelijk aan ook van het internet, het was onmogelijk om reacties te plaatsen op Shuai’s account, internetfora over tennis werden afgesloten. Zelfs op Douban, de Chinese evenknie van filmsite IMDB, werd de webpagina van een Koreaanse televisieserie genaamd ‘De eerste minister en ik’ gecensureerd nadat de pagina massaal werd gebruikt om over de zaak te discussiëren.

Ondertussen is van Shuai geen spoor meer, haar socialemedia-accounts werden verwijderd en haar naasten kunnen Shuai niet meer bereiken. Dat zorgde voor een golf van protest, op Twitter ging de hashtag #WhereIsPengShuai trending met de hulp van enkele tennistoppers zoals Novak Djokovic en Naomi Osaka. De Women’s Tennis Association (WTA) dreigt zich nu uit China terug te trekken.

Chinese nieuwsmedia publiceerden een mail die zogezegd van Peng Shuai zelf zou komen en gericht is aan de WTA, daarin zegt ze veilig en wel thuis te zijn en even rust te nemen. De mail heeft voor alles behalve geruststelling gezorgd. WTA-CEO Steve Simon is zelf alleszins niet overtuigd dat de mail door Peng Shuai zelf is geschreven. “Ik heb het enorm moeilijk om te geloven dat de mail door Peng Shuai zelf geschreven is”, laat Simon weten in een statement op de website van de WTA. “We hebben haar zelf meermaals proberen contacteren via verschillende communicatiemethoden, zonder resultaat.”

(bzg)

Meer