Peking wil Taiwan uitputten voor het toeslaat: “China kan onze belangrijkste havens en luchthavens blokkeren”

Taiwanees minister van Defensie Chiu Kuo-cheng waarschuwt in een veiligheidsrapport voor een “ernstige” militaire bedreiging door China.

China’s militaire strategie om de onafhankelijke eilandstaat Taiwan ooit in te nemen, is mogelijk aan het evolueren. Persagentschap Reuters rapporteert dat verschillende militaire analisten denken dat China de noodzakelijke middelen van het eiland wil uitputten, voor het toeslaat.

Die mening lijkt ook Taiwanees minister van Defensie Chiu Kuo-cheng te delen. In een veiligheidsrapport, dat dinsdag vrijgegeven werd, voert de functionaris verschillende alarmerende zaken aan. Zo zou het Chinese leger makkelijk in staat zijn om de belangrijkste havens en luchthavens van het eiland te blokkeren. Chiu beschreef dat als een “ernstige” militaire bedreiging.

“Het Chinese Volksbevrijdingsleger is in staat om een blokkade te organiseren tegen onze meest essentiële havens en luchthavens. Daardoor kunnen uitgaande vluchten tegengehouden worden en onze communicatielijnen via de zee en in de lucht afgesneden worden. Dat zal een impact hebben op de bevoorrading van het leger,” schrijft het ministerie van Defensie in het rapport.

“Grijze zone”-oorlogsvoering

In het rapport staat ook te lezen dat er tussen september 2020 en augustus van dit jaar zeker 554 gevallen waren van Chinese gevechtsvliegtuigen die de defensiezone van Taiwan binnendrongen. Volgens Chiu voert China nu effectief een nieuwe manier van oorlog, zonder strijd te leveren. Via die “grijze zone”-oorlogsvoering houdt China het Taiwanese leger constant in een staat van paraatheid, wat enorm veel energie en geld kost. Bovendien kunnen er mogelijk ongelukken gebeuren, wanneer een van de twee zijden zijn “trigger discipline” niet kan beheersen.

Ondertussen is het Chinese leger druk bezig met koortsachtig te moderniseren. Tegen 2035 zou het Volksbevrijdingsleger “de bovenhand hebben om actie te voeren tegen Taiwan en hulp van buitenlandse legers uit te sluiten, wat onze nationale veiligheid in gevaar brengt,” meent de overheid in Taipei.

VS en Europa verstoppen niet langer hun steun

Chinees president Xi Jinping benadrukte in oktober nog dat er een “vreedzame hereniging” van China en Taiwan zou moeten plaatsvinden. Maar toch heeft het communistische China nooit uitgesloten dat het daarvoor zijn militaire macht zal aanwenden.

Ondertussen werken de Verenigde Staten en Taiwan steeds nauwer, en vooral meer openbaar, samen. In de voorbije jaren waren de VS eerder schaduwbondgenoten van Taiwan. Taiwanees president Tsai Ing-wen kocht de voorbije maanden echter steeds meer militair materiaal, zoals onderzeeërs, van de Amerikanen en kreeg ook functionarissen van Washington op bezoek.

Europa betuigt eveneens steeds vaker openlijk steun voor buitenbeentje Taiwan. Vorige week zakte een delegatie van het Europese Parlement af naar het eiland voor een officieel bezoek. Litouwen wisselde ondertussen al zijn diplomatieke relaties met Beijing in voor nauwere banden met de overheid in Taipei, tot groot ongenoegen van China.

(NS)

Meer