Washington maakt zich wel degelijk zorgen over een Chinese invasie van Taiwan: Amerikaanse troepen al zeker een jaar aanwezig op het eiland

Een kleine groep Amerikaanse militairen stoomt het Taiwanese leger klaar om weerstand te bieden tegen een mogelijke Chinese invasie. Dat rapporteert de Wall Street Journal.

Een groep speciale eenheden van de Amerikaanse mariniers zijn het Taiwanese leger aan het opleiden. Dat vertelde woordvoerders van het Amerikaanse leger donderdag aan de Wall Street Journal. Het militaire programma kadert in het voornemen van de VS om de verdediging van Taiwan tegen Chinese oorlogszucht fors uit te bouwen.

Er zouden niet meer dan twee dozijn Amerikaanse soldaten aanwezig zijn op het eiland om speciale hulp en training te verschaffen aan de Taiwanezen. Daar zouden ze al zeker een jaar mee bezig zijn, meent het Amerikaanse leger.

Volgens experts is de militaire missie een teken dat het Pentagon en het Witte Huis zich wel degelijk enige zorgen maken over de tactische weerbaarheid van het eiland in het geval van een Chinese invasie.

Tegen 2025 een aanval met minimale verliezen

De afgelopen weken maakte het Chinese Volksbevrijdingsleger er een routine van om het Taiwanese luchtruim binnen te dringen. De laatste week werden er maar liefst 150 zwaarbewapende Chinese gevechtsvliegtuigen opgemerkt door de overheid in Taipei.

Peking ziet Taiwan als een onafscheidelijk deel van het territorium dat de Volksrepubliek China toekomt. De overheid in Taipei, onder leiding van president Tsai Ing-wen, zet echter de Republiek China verder op het eiland. Geleidelijk aan ontstaat er in Taiwan een beweging om zichzelf te ontdoen van die identiteit en het concept “Taiwan” volledig te omarmen. Dit betekent dat elke kans op hereniging met het China op het vasteland verloren lijkt. Daarnaast is Taiwan ondertussen een volwassen democratie waar voor het eerst in Azië het homohuwelijk werd gelegaliseerd. Het conflict zit dus met andere woorden muurvast en is daarbij nog eens bijzonder complex op cultureel en politiek vlak.

Peking zweert dat het ooit het eiland zal veroveren, met militaire actie indien nodig. De Amerikaanse legertop denkt dat dit een mogelijk scenario is binnen de komende zes jaren. Volgens sommige experts kan dat zelfs vroeger het geval zijn. Anderen geloven dan weer dat een invasie onmogelijk is voor China. Taiwanees minister van Defensie Chiu Kuo-cheng waarschuwde woensdag dat China een aanval kan ontketenen met minimale verliezen tegen 2025.

Kan de onthulling leiden tot een escalatie van het conflict?

Hoewel het uitzonderlijk is dat het Amerikaanse leger publiekelijk toegeeft dat ze een militaire aanwezigheid hebben op Taiwan, verbaast dat de meeste experts en Taiwanezen amper. De VS zijn altijd al een schaduwbondgenoot van Taiwan geweest.

Volgens Julian Ku, een rechtenprofessor aan de Hofstra University, vermoedden de meeste analisten al langer dat deze militaire samenwerking aan de gang was. Ook China zou vermoedelijk al op de hoogte zijn van het programma. Nu de VS echter openlijk verkondigen dat ze militaire steun verlenen aan Taiwan, zal China gepast moeten reageren om te laten zien dat het niet bang is van de Amerikanen.

Ku meent dat de onthulling niet zal dienen als afschrikmiddel, maar de spanning in de Straat van Taiwan enkel kan opvoeren.

Lees ook: Waarom landen er in Taiwan gevechtsvliegtuigen op de snelweg?

Meer