Oorlogsdreiging in Azië neemt toe: China heeft nu een luchtmacht klaarstaan om Taiwan te belagen

Satellietbeelden tonen dat China zijn vliegbases nabij Taiwan uitbreidt. Een signaal dat China zich opmaakt om het democratische eiland met wapengekletter in te nemen, denken vele experten.

Het Chinese Volksbevrijdingsleger (PLA) is vorig jaar begonnen aan de uitbreiding en versterking van drie vliegbases in de zuidoostelijke provincie Fujian. Die werken zouden nu ongeveer rond zijn. Dat zou het Chinese leger meer slagkracht geven om Taiwan vanuit de lucht aan te vallen, in het geval van een invasie van het eiland. Dit rapporteert de Hongkongse krant South China Morning Post (SCMP) op basis van satellietbeelden van Planet Labs, een bedrijf voor aardbeeldvorming.

Op de beelden is te zien hoe de vliegbases sinds 2 oktober bijzonder snel werden voorzien van nieuwe landingsbanen, bommenvrije hangars, bunkers en munitiedepots. De dichtstbijzijnde Chinese luchtmachtbasis bevindt zich in Longtian, op zo’n 217 kilometer van Chiashan, de kolossale ondergrondse militaire basis van Taiwan. 

Bron: Google Maps

China is de afgelopen dagen bijzonder actief in de regio van de Zeestraat van Taiwan. Sinds 1 oktober vlogen al zeker 149 Chinese gevechtsvliegtuigen rakelings langs, of door, het Taiwanese luchtruim. Tot nu toe kwamen de indringers nog niet dicht genoeg bij het eiland voor het Taiwanese leger om een waarschuwingsschot te lossen.

Een netelige situatie

Peking zweert dat het de democratische staat Taiwan zal inlijven in de Volksrepubliek en dreigt daarbij geregeld met een gewelddadige overname. Taiwan (officieel de Republiek China) en China houden sinds de oprichting van de Communistische Volksrepubliek in 1949 vol dat hun overheid de legitieme regering van China is. Taiwan doet dat om een complexe geopolitieke status quo in stand te houden, hoewel het land de laatste jaren steeds meer neigt naar de omarming van de eigen onafhankelijke identiteit. Peking ziet het ondertussen als een soort heilige missie om de overblijfselen van de Republiek China te vernietigen en het eiland te veroveren om haar bewoners “te bevrijden”.

Het is een netelige situatie die tijdens de coronacrisis opnieuw opflakkerde toen Taiwan internationale erkenning kreeg voor haar aanpak van de pandemie. Dit jaar werd Taiwan ook steeds belangrijker voor de Verenigde Staten. Het eiland is dan ook essentieel voor de werking van de globale toeleveringsketen dankzij haar enorme productie van computerchips (Taiwan levert 58 procent van alle semiconductors ter wereld af), maar ook cruciaal voor het westen door haar strategische positie nabij China.

“Een volledige luchtvaartbrigade”

Steeds meer Amerikaanse militaire experten en Taiwanese regeringsleden vrezen dat een escalatie van het conflict weldra aan de orde zal zijn. Taiwanees minister van Defensie Chiu Kuo-cheng zei eerder deze maand dat China tegen 2025 het eiland zal kunnen binnenvallen zonder “onaanvaardbare verliezen” te lijden.

Volgens Antony Wong Tong, een militaire expert, tonen de versterkingen van de vliegbases inderdaad aan dat China zich opmaakt voor een mogelijke invasie van Taiwan. “De 24 zonneschermen voor gevechtsvliegtuigen op de vliegbasis in Huian vertellen ons dat het een volledige luchtvaartbrigade kan huisvesten”, zei Tong tegen SCMP.

Propagandabeelden van een invasie

Ondertussen wordt de sfeer steeds grimmiger in Azië. Global Times, een Chinees staatsblad, deelde woensdag illustraties van het Taiwanese presidentiële paleis dat belegerd wordt door het Volksbevrijdingsleger.

Ook een militaire landing op de westelijke stranden van het eiland en een fictieve berechting van Taiwanees president Tsai Ing-wen werden afgebeeld.

Met bijdrage van Belén Zárate Garay.

(kg)

Meer