VS wil China opsluiten achter gordijn van raketten

De Verenigde Staten gaan 27,4 miljard dollar voorzien om de ambities van het Chinese leger preventief af te stompen. Hiervoor wordt een netwerk van raketten geplaatst langs een ketting van eilanden in het Aziatische deel van de Stille Oceaan.

Het zou de eerste keer zijn dat een reeks eilanden aan elkaar gekoppeld wordt voor zo’n defensief gordijn van raketten. De Verenigde Staten willen met het project de groeiende druk van China op de streek in toom houden.

Het plan werd donderdag voorgesteld door het Amerikaanse leger als onderdeel van het ‘Pacific Deterrence’-initiatief. Dat is een soort militaire blauwdruk waarin al jarenlang de schaakstukken van de VS worden rond geschoven in de regio.

‘Doelen van de VS ondergraven’

Het was de Japanse mediagroep Nikkei die het voorstel donderdag op voorhand al eens konden inkijken en de details naar buiten brachten. In het plan stond onder andere het prijskaartje van het hele proces te lezen. Om het project te realiseren zou er maar liefst 27,4 miljard dollar nodig zijn over een periode van zes jaar.

‘Het grootste gevaar voor de toekomst van de VS blijft de erosie van de traditionele tactiek van afschrikken,’ staat er nog in het document te lezen. ‘Zonder een geldige en overtuigende afschrikking zal China zich aangemoedigd voelen om actie te ondernemen in de regio en de doelen van de VS ondergraven,’ staat er nog geschreven.

De machtsbalans in Zuidoost-Azië begon de laatste jaren inderdaad eerder in het voordeel van China te kantelen. Een voorbeeld: de Filipijnen, traditioneel een bondgenoot van de VS, gingen de laatste jaren steeds hechtere economische banden aan met China. De eilandnatie Taiwan, een schaduwbondgenoot van de VS, verloor de laatste jaren ook de openbare steun van enkele micronaties in de Stille Oceaan.

Daar begon de VS pas sinds eind vorig jaar op te reageren. Na een historische wapendeal met Taiwan, stuurde Washington ondertussen al twee vliegdekschepen en een torpedobootjager naar de Taiwanese Straat om een oogje in het zeil te houden. De aanleiding was het constante binnendringen van het Taiwanese luchtruim door Chinese gevechtsvliegtuigen. Het was een signaal voor de Amerikanen om wakker te schieten, want de geopolitieke en militaire druk die China uitoefende in de streek steeg eigenlijk al jaren gestaag.

Eilandengroep

De gordel van raketten zal strekken van Taiwan en Okinawa tot de Filipijnen. Daarmee zal het feitelijk een frontlinie tegen de ambities van Peking vormen. Het project wil eigenlijk een soort quarantainegebied vormen rond China. Als de raketten er staan, kunnen de Amerikaanse schepen ook terugtrekken uit de Zuid-Chinese Zee.

De VS zijn bovendien op zoek naar een tweede linie van eilanden. Die zou meer in het westen van de Stille Oceaan liggen. Het betreft een eilandengroep in het zuiden van Japan, tot Guam en tenslotte het zuiden van Indonesië.

Als het zesjarige plan van 27,4 miljard dollar wordt goedgekeurd, zou dat een toename van 36 procent betekenen voor het militaire budget van de VS dat voorzien is voor de regio. Het plan toont in ieder geval aan hoe serieus de VS de Chinese dreiging naar Taiwan nemen.

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.