VS trekken stekker uit onderhandelingen met Europa over digitaks

De Verenigde Staten doen nog eens een poging om de plannen voor een globale digitale taks af te voeren en waarschuwen Europese lidstaten voor vergeldingsmaatregelen als ze doorzetten met hun afzonderlijke belastingen.

Waarover gaat het? Grote technologiebedrijven ondervinden de laatste jaren veel kritiek omdat ze weinig belastingen betalen in de landen waar ze gigantische winsten draaien. Vaak plaatsen ze hun hoofdzetel in belastingparadijzen, zoals Ierland er bijvoorbeeld eentje is. Onder meer Frankrijk, Oostenrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Spanje werkten afzonderlijk aan plannen voor een digitaks, tot ongenoegen van de Amerikaanse president Trump die ‘zijn’ bedrijven geviseerd ziet.

Maar? Hoewel de OESO, de denktank van de westerse industrielanden, het initiatief nam om een gemeenschappelijke taks uit te werken, werden er nooit echt stappen vooruit gezet. ‘De besprekingen zitten in een impasse’, schrijft de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin in een brief aan Europese collega’s die de Britse krant Financial Times kon inkijken. Hij waarschuwt dat de VS niet zullen instemmen met een aangepaste wetgeving die van toepassing zal zijn op toonaangevende bedrijven.

Het nieuws? In die brief, gericht aan de Britse minister Rishi Sunak, de Franse minister Bruno Le Maire en de Italiaanse en Spaanse ministers, waarschuwt Mnuchin de landen als ze doorzetten met hun individuele plannen. ‘De Verenigde Staten blijven zich verzetten tegen belastingen op digitale diensten. Zoals we herhaaldelijk hebben gezegd, zullen we reageren met passende maatregelen als landen ervoor kiezen om dergelijke belastingen aan te nemen’, klinkt het. Hij wil wel verder onderhandelen.

De details? Het voorstel van de OESO bestaat uit twee pijlers:

  1. Landen krijgen het recht om belastingen te heffen op de winst die gegenereerd wordt in hun rechtsgebied. Zo moeten mastodonten als Google en Facebook afdragen, maar kunnen de VS tegelijk ook taksen invoeren op Europese producenten van luxegoederen.
  2. Er zou een globaal tarief inzake vennootschapsbelasting komen, zodat het voor multinationals onmogelijk wordt om de fiscaal meest interessante hoofdzetel uit te zoeken.

Volgens de Amerikaanse minister Mnuchin bevinden de betrokken partijen zich ‘dicht bij een akkoord’ over de tweede pijler. Waarnemers wijzen er wel op dat het niet evident wordt om de Europese lidstaten te overtuigen, als de eerste pijler niet opgenomen is in de onderhandelingen.

Lees ook:

Meer