Gebikkel over globale digitaks op G20

Op de G20-meeting in Riyad zetten Europese ministers van Financiën de Verenigde Staten onder druk om de globale belasting voor grote techbedrijven door te voeren, schrijft de New York Times. De deadline daarvan loopt af in december.

Als er geen globaal akkoord wordt bereikt over hoe techreuzen zoals Google en Facebook moeten worden belast, vormt dat een serieuze bedreiging voor de wereldeconomie. Dat zei de Franse minister van Financiën dit weekend op de samenkomst van de leiders van de 20 grootste economieën in Saoedi-Arabië.

OESO-voorstel

Brune Le Maire riep op om tot een consensus te komen, om te vermijden dat er een chaotische lappendeken ontstaat van verschillende belastingregimes.

De OESO, de denktank van de westerse industrielanden, werkt al lang aan een voorstel om grote digitale bedrijven belasting te laten betalen waar ze actief zijn, in plaats van waar ze zijn geregistreerd.

Grote techbedrijven krijgen de laatste jaren steeds meer kritiek, vooral uit Europese hoek, dat ze vermijden om hun deel van de belastingen te betalen door hun zetel in belastingparadijzen zoals Ierland te plaatsen.

De plannen krijgen veel tegenkanting uit de Verenigde Staten. Amerikaans president Donald Trump vindt dat ze Amerikaanse bedrijven oneerlijk viseren.

Vergeldingstarieven

Frankrijk nam eerder dit jaar de vlucht vooruit en voerde een eigen digitaks in. Dat zette een tarievenoorlog in gang. Voorlopig zette president Macron de belasting on hold, in afwachting van een wereldwijde oplossing.

Dat stond dus bovenaan de agenda op G20 in Riyad, waar ministers van Financiën en centrale bankiers samenkwamen om globale economische kwesties te bespreken.

‘Voor de eerste keer is er een consensus onder de G20-leden over de noodzaak om een nieuw internationaal belastingsysteem te ontwikkelen’, zei de Franse minister Le Maire aan Reuters. ‘We moeten techbedrijven gerichter belasten. Ze maken winsten in veel landen zonder een fysieke aanwezigheid, dus ook zonder daar belastingen te betalen.’

Taro Aso, de Japanse minister van Financiën beschuldigde de VS van het OESO-voorstel te ondermijnen. De plannen van de ‘rijkelandenclub’ liepen vorig jaar vertraging op doordat Washington last-minute veranderingen eiste. Er werd onder meer een zogenaamd ‘veilige-haven-regime’ geëist, wat de techmultinationals volgens critici zou toelaten om nieuwe belastingenwetten te ontwijken.

‘Japan is zeer bezorgd over dat veilige-haven-voorstel’, vertelde Aso aan Reuters. ‘Het zou de regulering die we proberen doorvoeren volledig ondergraven. We zijn niet het enige land dat er zo over denkt.’

Als er de komende maanden geen deal komt, zullen Europese landen elk afzonderlijk techbedrijven beginnen te belasten. Dat zal dan waarschijnlijk Amerikaanse vergeldingstarieven tot gevolg hebben.

Meer