Almaar meer Amerikaanse staten introduceren ‘Netflixtaks’

Veel Amerikaanse gebruikers van Netflix, Spotify of Disney+ zullen voortaan iets meer betalen voor hun abonnement. De oorzaak ligt bij een nieuwe belasting die verschillende Amerikaanse staten heffen op streamingdiensten.

Ongeveer de helft van de Amerikaanse staten heeft momenteel een belasting op abonnementen voor digitale diensten lopen of maakt er werk van. De lokale overheden willen op die manier een graantje meepikken van de gretigheid waarop Amerikanen zich abonneren diensten als Spotify, Netflix, Disney+, HBO Max of Hulu.

De staten doen dat omdat ze merken dat hun inkomsten teruglopen. Sinds de jaren ’30 mogen de staten belastingen innen op de verkoop van tastbare goederen, maar dat levert steeds minder. Zo kopen Amerikanen nog amper cd’s en dvd’s en schakelden ze massaal over op online diensten voor entertainment. Maar die konden – tot nu – niet belast worden.

1 dollar per maand

Het gaat overigens niet om een zeer zware belasting. Met een tarief van 6 procent komt er bij het premium-abonnement van pakweg Netflix (16,95 dollar) een kleine dollar per maand bij. Maar Amerikanen die verschillende diensten gebruiken, en dat zijn er nogal wat, kunnen makkelijk 4 tot 5 dollar per maand aan extra kosten hebben.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20