Ondanks clash tussen VS en Frankrijk zetten Britten door met digitaks

Brits premier Boris Johnson zet door met een nieuwe digitale taks die technologiegiganten aan een extra belasting onderwerpt. En dat terwijl Donald Trump begin deze week nog uithaalde naar Frankrijk voor een gelijkaardige taks.

Dinsdag raakte bekend dat de Amerikaanse president heffingen tot 100 procent overweegt op geïmporteerde Franse goederen. Het is een – voorlopig dreigende – vergeldingsactie voor de befaamde GAFA-taks die Frankrijk afgelopen zomer invoerde.

‘Viseert VS’

Die nieuwe belasting is er voor bedrijven die meer dan 25 miljoen euro verdienen in Frankrijk of minstens 750 miljoen euro wereldwijd. Zij moeten 3 procent van bruto-omzet in Frankrijk afstaan. Giganten zoals bijvoorbeeld Google, Amazon, Facebook en Apple (GAFA) moeten de taks betalen. Volgens Trump viseert de maatregel Amerikaanse bedrijven.

Hoewel Frankrijk en de Verenigde Staten over de GAFA-taks op voet van oorlog leven, zetten de Britten vrolijk door met een gelijkaardige belasting. Die zou 2 procent bedragen op de verkoop van digitale diensten in het Verenigd Koninkrijk. Bedrijven met een wereldwijde omzet van minstens 591 miljoen euro moeten een duit in het zakje doen.

OESO werkt aan globale taks

‘We moeten kijken naar de enorme inkomsten die digitale bedrijven halen uit dit land en de hoeveelheid belasting die ze daarvoor betalen. Ze moeten gewoon een eerlijkere bijdrage leveren’, liet Johnson dinsdag optekenen tijdens een verkiezingsevenement.

Intussen blijft ook de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) werk maken van een wereldwijde digitaks. De rijkelandenclub startte die denkoefening na de zomer en hoopt tegen januari een principeakkoord te hebben.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20