Trump overweegt heffing op 2,4 miljard dollar aan Franse goederen

De Amerikaanse president doet dat als antwoord op de Franse digitaks, die Amerikaanse bedrijven erg hard raakt.

Frankrijk voerde afgelopen zomer een zogenaamde GAFA-taks in. GAFA staat voor het techkwartet Google, Apple, Facebook en Amazon. Techbedrijven die meer dan 25 miljoen euro verdienen in Frankrijk en 750 miljoen wereldwijd betalen een belasting van 3 procent op de bruto-omzet uit Franse activiteiten.

De handelsvertegenwoordiger van de VS startte toen een onderzoek en komt dinsdag met de resultaten. Volgens hem viseert de taks Amerikaanse bedrijven. Daarom stelt hij heffingen tot 100 procent voor op geïmporteerde Franse goederen, waaronder kaas, wijn en handtassen.

Hij voegde eraan toe dat de kans groot is dat hij dezelfde onderzoeken zal voeren naar gelijkaardige belastingen in Italië, Turkije en Oostenrijk.

Deal

De twee landen clashten al eerder over de taks, maar bereikten in augustus een deal om een pauze van 90 dagen in te lassen en multinationals en overheden te laten onderhandelen over een internationale belasting die breder gaat dan techbedrijven.

Nu de 90 dagen voorbij zijn, lijkt de vrede ook over. De voorgestelde heffingen gaat niet direct in voege, maar de president kan ze op eender welk moment invoeren. Dat kan ook slecht nieuws betekenen voor het plan van de rijkelandenclub OESO om een digitaks in te voeren in 120 landen tegelijk.

Trump voerde eerder al heffingen in op 7,5 miljard aan Europese goederen. Daar vielen ook Franse vliegtuigen, wijnen en kaas onder.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20