Franse adviesraad: ‘Digitaks levert amper extra inkomsten op’

Het OESO-voorstel waarbij landen een deel van de winsten van multinationals kunnen belasten, zal die overheden amper extra inkomsten opleveren. Dat blijkt uit simulaties van de Conseil d’Analyse Economique (CAE), een onafhankelijk adviesorgaan van de Franse regering.

Verschillende Europese landen experimenteren met of denken na over een soort digitale taks. Ze pikken het niet meer dat (technologie)bedrijven grote winsten maken, maar slechts minieme belastingen betalen. Vaak opereren ze vanuit landen zoals Ierland en Luxemburg. Frankrijk voerde daarom afgelopen zomer een GAFA-taks in, Italië onderwerpt de giganten vanaf volgend jaar aan een heffing. GAFA staat voor het techkwartet Google, Apple, Facebook en Amazon.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) wil nu één groot blok vormen en bracht daartoe 120 landen bij elkaar. Samen maken die werk van een internationale vennootschapsbelasting. Momenteel is het plan om de wereldwijde winst van bedrijven op te delen in ‘standaardwinst’ – de belastingswijze blijft zoals nu – en ‘overgebleven winst’. Op die laatste kunnen landen dan belasten in functie van de omzet die op het grondgebied gerealiseerd werd.

Stijging van amper 0,3 procent

Alleen blijkt uit berekeningen van het Franse onafhankelijke adviesorgaan dat die oplossing weinig zinvol is voor landen zoals Frankrijk, Duitsland, de Verenigde Staten en China. Momenteel misloopt Frankrijk bijvoorbeeld 5 miljard dollar per jaar, doordat multinationals voor fiscaal voordeligere landen kiezen. Met de geplande digitaks schat de adviesraad dat Franse inkomsten uit vennootschapsbelastingen slechts met 0,3 procent zullen stijgen. Ook in Duitsland zal dat het geval zijn.

De OESO stelt de gevonden resultaten in vraag. De denktank is namelijk nog bezig met zijn eigen analyses. ‘De aanpassingen aan de belastingregels zullen in ieder geval een positieve impact hebben op de inkomsten van grote Europese landen, de Verenigde Staten en China. Voor belastingparadijzen betekent het zwaardere verliezen’, klonk het bij Pascal Saint-Amans. Hij is de directeur van het OESO-centrum voor belastingbeleid en -administratie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20