In de VS is het nu zo koud dat haaien doodvriezen

De extreem lage temperaturen die recent in de Verenigde Staten zijn opgetekend, zijn ook voor haaien dodelijk gebleken. Dat blijkt uit een bericht van het Atlantic White Shark Conservancy.

De dienst moest immers melden dat een aantal voshaaien op de stranden van Cape Cod waren aangespoeld. Vermoed wordt dat de dieren het slachtoffer van een koudeschok zijn geworden. “Organismen kunnen een koudeschok ervaren wanneer ze worden blootgesteld aan extreme dalingen in de temperatuur,” verduidelijken de experts. “Daardoor kunnen spierspasmen worden veroorzaakt en dreigt mogelijk ook een hartstilstand.” Vermoed wordt dat de haaien voor de kust van Cape Cod – waar temperaturen tot ongeveer min 15 graden Celsius werden geregistreerd – het slachtoffer van een dergelijke koudeschok zijn geworden en aan land zijn gespoeld, waar ze uiteindelijk een verstikkingsdood zouden zijn gestorven. “Nader onderzoek moet echter nog de daadwerkelijke doodsoorzaak van de dieren correct bepalen,” zeggen de experts. “Om die reden werden organen van de dieren voor verdere analyses naar het laboratorium overgebracht.” “Koude lucht is bijzonder gevaarlijk voor de kieuwen,” verduidelijkte maritiem bioloog Greg Skomal tegenover Amerikaanse media. “Bij extreem lage temperaturen kunnen die kieuwen dan ook snel bevriezen. Wellicht is de koude lucht de dieren heel vlug fataal geworden.”

Zeeschildpadden

Vermoed wordt dat de haaien met een warmere zeestroming in de Atlantische Oceaan voor de kusten van Massachusetts in zuidelijke richting reisden en door verrast werden door het ijskoude water rond Cape Cod, een schiereiland ten noorden van New York. Bij één van de dode dieren waren de tekenen van bevriezing zo zwaar dat een onmiddellijke dissectie onmogelijk bleek. De haai moest worden overgebracht naar de Fisheries Service van de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Daar moest men het kadaver eerst laten ontdooien vooraleer een verder onderzoek mogelijk bleek. In de buurt van Galveston Island in de staat Texas konden biologen van NOAA achttien zeeschildpadden van een dodelijke bevriezing redden. De biologen werden door een alert visser gealarmeerd dat de schildpadden in nood bleken. De dieren werden voor herstel overgebracht naar Sea Turtle Hospital van de NOAA in Galveston. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20