VS en China gaan dan toch samen rond de tafel zitten

Amerikaanse en Chinese handelsverantwoordelijken evalueren later deze week de eerste fase van de handelsdeal tussen de twee landen, zegt het Chinese ministerie van Handel. Die gesprekken vonden normaal gezien afgelopen weekend plaats, maar werden opgeschort.

Nog geen dag nadat de Amerikaanse president Donald Trump heeft gezegd dat hij ‘geen zin heeft om te praten met China’ gaan de twee grootmachten toch weer rond de onderhandelingstafel zitten. Of ja, niet echt rond de tafel, want de gesprekken zullen telefonisch verlopen.

Op de agenda staat een evaluatie van de minihandelsdeal die de VS en China eind vorig jaar sloten. Volgens die overeenkomst moest China voor 200 miljard dollar (169 miljard euro) aan Amerikaanse landbouwproducten importeren. In ruil verhoogde Trump de importtarieven niet op Chinese producten.

Er zijn echter aan twee kanten fouten gebeurd. China haalt zijn doel niet, grotendeels door de coronacrisis die de vraag in het Oosterse land heeft doen opdrogen, en de VS zouden opnieuw importtaksen hebben opgelegd op 300 miljard dollar aan Chinese goederen. Als antwoord daarop schortte China zijn aankopen helemaal op.

Corona

De handelsoorlog tussen de twee kemphanen is dus weer helemaal terug van weggeweest. De wapenstilstand was maar van korte duur. Trump is dan ook boos op het land omdat hij het ervan beschuldigt ‘het coronavirus op de wereld te hebben losgelaten’. Het eerste geval werd gevonden in de Chinese stad Wuhan. Hij dwong het land ook in het defensief door ermee te dreigen belangrijke Chinese apps als TikTok en WeChat te bannen in de VS.

De gesprekken deze week zijn bedoeld om te zien of iedereen zich aan de regels van de handelsdeal heeft gehouden en of er al onderhandelingen voor een tweede fase kunnen opgestart worden. Dat laatste lijkt erg onwaarschijnlijk, want Trump liet woensdag weten dat hij ‘na alles wat China ons land en de wereld heeft aangedaan’ geen zin heeft om ermee samen te zitten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20