Trump annuleert gesprekken over nieuwe handelsdeal tussen VS en China omdat hij er ‘geen zin in heeft’

Er komen voorlopig geen gesprekken tussen de VS en China voor een tweede fase van hun handelsakkoord. Dat kondigde Amerikaans president Donald Trump dinsdagavond aan.

‘Ik heb nu geen zin om met hen te praten’, klonk het dinsdag. ‘Na alles wat ze ons land en de wereld hebben aangedaan, wil ik echt niet met China praten. Dus ja, ik heb de gesprekken geannuleerd.’

Trump verwijst daarmee vermoedelijk naar de verspreiding van het coronavirus, dat zijn oorsprong kende in de Chinese stad Wuhan. Afgelopen weekend werd een evaluatie van de eerste fase van de handelsdeal al uitgesteld.

Minideal

De relaties tussen China en de VS zijn altijd wat troebel geweest sinds Trump in 2017 voet zette in het Witte Huis. En vooral op handelsvlak zijn er geregeld problemen.

Eind vorig jaar sloten de twee landen wel een minihandelsakkoord. In die eerste fase zou China naar verluidt voor 50 miljard dollar aan landbouwproducten moeten kopen. Trump prees vorige week nog de inspanningen van het land en zei dat het akkoord op schema zit.

Nieuwe tarieven

Eerder bleek echter al dat de VS nieuwe importtarieven hadden opgelegd aan 300 miljard aan Chinese goederen. Als antwoord daarop had China zijn aankopen opgeschort. De evaluatie van afgelopen weekend was dan ook bedoeld om te kijken of alle partijen zich nog aan de regels hielden.

Naast de handelsbesognes zijn de VS ook boos over de actie van China om de volledige controle te nemen over Hongkong, dat eerder een onafhankelijke regio was.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20