Trump sluit ‘mini-deal’ met China

Net voor de tarieven met China zouden verhogen, heeft de VS een mini-deal met de Volksrepubliek bereikt.

China bevestigt op een persconferentie dat de mini-deal finaal rond is. Dat is nog net voor de handelstarieven voor China op zondag omhoog zouden gaan. Die heffingen waren naar verluidt 160 miljard dollar waard.

De VS annuleert die heffingen, maar houdt de tarieven van 25 procent op 250 miljard dollar aan Chinese goederen, die nu al in voege waren, wel aan.

50 miljard landbouwproducten

Wat er precies in de deal staat, is niet helemaal duidelijk. Trump beweert de hele tijd dat China in ruil voor het schrappen van de tarieven 50 miljard dollar aan Amerikaanse landbouwproducten zal kopen. Dat wilden de Chinezen vrijdag niet bevestigen.

Fase 1

Het gaat momenteel nog maar om het eerste deel van een deal. Er zou een breder handelsakkoord moeten komen tussen China en de Verenigde Staten. Maar zelfs de weg naar deze mini-deal bleek moeilijk.

Beide landen zoeken nu een moment en een plaats om dit gedeelte te ondertekenen. Op Twitter kondigt Trump aan dat de onderhandelingen over fase 2 meteen beginnen, ‘in plaats van te wachten tot na de verkiezingen in 2020’.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20