China spuit mist rond (mini-)handelsakkoord met VS

Volgens persbureau Bloomberg zou Trump de handelsdeal met China getekend hebben. Dat betekent dat 160 miljard dollar aan heffingen op Chinese goederen worden opgeschort. Enige probleem: China wil dat nieuws vooralsnog niet bevestigen.

Het was de bedoeling dat vanaf deze zondag nieuwe importheffingen van kracht zouden worden op een reeks Chinese exportgoederen bestemd voor de VS. De onderhandelingen voor deze deal gaan dan ook al meer dan een jaar door.

Fase 1-deal

Eerder op donderdag meldde Trump al op Twitter dat de VS dicht bij een ‘grote deal’ met China zijn en dat beide partijen graag een akkoord willen sluiten in het slepende handelsconflict. Het gaat dan om een zogenoemde ‘fase 1-deal’, die de inzet moet worden van een breder handelsakkoord tussen beide economische grootmachten. Bronnen hadden vervolgens gemeld dat er een principeakkoord is gesloten tussen de twee landen.

Naar verluidt hebben Amerikaanse onderhandelaars de Chinezen aangeboden de nieuwe tarieven te schrappen in ruil voor toezeggingen door Peking bij aankopen van Amerikaanse landbouwproducten. Ook zou Washington bereid zijn om bestaande heffingen op 360 miljard dollar aan Chinese producten met de helft te verlagen.

Maar China wil dat nieuws niet bevestigen. Er staat een persconferentie gepland voor deze namiddag (Belgische tijd). Maar die werd al eens uitgesteld, wat suggereert dat er op hoog niveau gepokerd wordt. De onduidelijkheid zorgt ook voor de nodige onrust op de markten, die aanvankelijk hoger schoten op het nieuws van de deal.

50 miljard aan landbouwproducten

In ruil zal Peking volgend jaar 50 miljard dollar aan landbouwproducten uit de VS importeren, stellen de bronnen. Dat is het dubbele van wat China importeerde in 2017, toen de handelsoorlog met Amerika nog moest uitbreken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20