VS betalen anderhalf miljard dollar coronapremies uit aan overleden Amerikanen

In een poging om geld in de economie te pompen deelde de Amerikaanse regering per abuis meer dan een miljoen coronapremies uit aan burgers die al overleden zijn, in totaal voor zo’n 1,4 miljard dollar. Dat meldt The New York Times op basis van een rapport van het Amerikaanse parlementaire overzichtsorgaan.

In maart keurde het Congres (het Amerikaanse parlement) een steunpakket goed van 2.600 miljard dollar, om de economie te behoeden voor de ergste effecten van de Covid-19-pandemie.

Als onderdeel daarvan werd ook 270 miljard dollar uitbetaald aan gewone Amerikanen als een soort ‘corona-hinderpremie’.

Nu blijkt dat een aanzienlijk deel van die premies terechtkwam bij burgers die er hoegenaamd geen nut meer aan hebben: zij die het tijdelijke voor het eeuwige hebben ingeruild. Het illustreert hoe er kwistig met steun en stimuli werd omgesprongen om toch maar die economie draaiende te houden.

Hoe kon dat gebeuren?

Uit het rapport van het Government Accountability Office, de waakhond van het parlement, blijkt dat de Amerikaanse belastingdienst normaal gezien het overlijdensregister raadpleegt alvorens fiscale voordelen of subsidies uit te delen. Bij de eerste drie reeksen van de stimulibetalingen voor de coronacrisis is dat echter niet gebeurd. Het ministerie van Financiën noch de belastingsdienst achtte het nodig om de kruisverwijzing te maken met het overlijdensregister, naar eigen zeggen wegens ‘een juridische interpretatie’.

Het overzichtsorgaan doet in haar rapport als aanbeveling dat de belastingdienst ‘manieren moet vinden om ontvangers die niet in aanmerking kwamen, te informeren over hoe de premies moeten worden terugbetaald.’ Het rapport blijft op de vlakte over hoe dat moet gebeuren bij steuntrekkers die niet meer ademen, laat staan dat ze banktransacties uitvoeren.

Het rapport raadt verder aan dat de belastingdienst het overlijdensregister ter harte neemt bij toekomstige steunbetalingen, om te voorkomen dat geld van de belastingbetaler gebruikt wordt om de bankrekeningen van overledenen te spekken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20