Markten:
Markten inladen...

DINSDAG 02 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Amerikaans Congres geeft groen licht voor gigasteunpakket van 2.000 miljard dollar

Logo Business AM
Coronacrisis

27/03/2020 | Kim Evenepoel | 2 min leestijd

Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, met de fractieleider van de Republikeinen Kevin McCarthy, bij de voorstelling van de goedgekeurde wet - Isopix

Het Amerikaanse Congres is vrijdag akkoord gegaan met een steunpakket ter waarde van 2.000 miljard dollar om de Amerikaanse economie te ondersteunen tijdens de coronacrisis.

De Senaat was eerder akkoord gegaan, nu schaarde ook het Huis van Afgevaardigden zich achter het steunpakket. President Donald Trump zei eerder al de wet direct te zullen ondertekenen zodra die door het Congres was geloodst.

Het steunpakket is het omvangrijkste in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

Drie weken na de officiële goedkeuring van de wet krijgen miljoenen Amerikanen tot 3.000 dollar overgemaakt van de overheid. Daarnaast staat zo’n 500 miljard dollar gereserveerd voor hard geraakte sectoren zoals de luchtvaart.

Kleine ondernemers kunnen goedkoop lenen, waarvoor 350 miljard dollar werd uitgetrokken. Verder gaat 250 miljard dollar naar steun voor mensen die door de crisis hun baan zijn kwijtgeraakt. Nog eens 100 miljard dollar wordt uitgetrokken voor ziekenhuizen en het gezondheidssysteem.

De Amerikaanse economie heeft de ingreep hard nodig. Donderdag raakte nog bekend dat in één week 3,3 miljoen Amerikanen een aanvraag voor een werkloosheidsuitkering hadden ingediend omdat hun bedrijven dichtgingen om de uitbraak in te dammen. Zo’n explosieve stijging kwam nog nooit eerder voor. Ondertussen liet ook het consumentenvertrouwen de sterkste daling sinds oktober 2008 zien.

Hoewel de uitbraak van het virus in de VS later begon dan in China of Europa, telt het land nu het hoogste aantal coronabesmettingen wereldwijd. Het longvirus is al bij circa 86.000 Amerikanen vastgesteld. Er zouden meer dan 1.200 mensen aan zijn overleden.

Source: Belga


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks