Vrouwen moeten instemmen met het huwelijk, volgens nieuwe wet taliban

De Talibanregering van Afghanistan heeft vrijdag een decreet over vrouwenrechten bekendgemaakt waarin staat dat vrouwen niet als “eigendom” mogen worden beschouwd. Ook moeten ze vanaf nu eerst instemmen met het huwelijk. Vreemd genoeg vermeldt de wet niks over de toegang van vrouwen tot onderwijs of werk buitenshuis.

De taliban staan onder druk. De internationale gemeenschap heeft de fondsen voor Afghanistan grotendeels bevroren om op te komen voor vrouwenrechten. De taliban hebben al sinds 15 augustus, toen ze het land overnamen, geen toegang tot dat geld.

“Een vrouw is geen eigendom, maar een nobel en vrij mens. Niemand kan haar aan wie dan ook geven in ruil voor vrede of om een einde te maken aan vijandigheid”, luidt het taliban-decreet. Dat maakte woordvoerder Zabihillah Muhajid bekend.

In het decreet staan de regels voor het huwelijk en het eigendomsrecht van vrouwen: vrouwen mogen niet tot een huwelijk worden gedwongen en weduwen moeten een aandeel krijgen van het bezit van hun overleden echtgenoot. De rechtbanken moeten met deze regels rekening houden bij het nemen van beslissingen en de ministeries van religieuze zaken en voorlichting moeten deze rechten bevorderen, benadrukt het decreet.

Er werd echter niets vermeld over de mogelijkheid voor vrouwen om te werken of toegang te krijgen tot voorzieningen buitenshuis of onderwijs. Toch is het net daarover dat de internationale gemeenschap zich grote zorgen maakt.

Nood aan geld

Tijdens zijn vorige bewind van 1996 tot 2001 verbood de taliban vrouwen het huis te verlaten zonder een mannelijk familielid. Bovendien moesten vrouwen hun hoofd en gezicht volledig bedekken. Voor meisjes was het verboden om onderwijs te volgen. Toch menen de taliban dat ze veranderd zijn. Ze zeggen dat in sommige provincies middelbare scholen voor meisjes geopend mogen worden, maar veel vrouwen en voorvechters van rechten blijven sceptisch.

De internationale gemeenschap, die miljarden aan fondsen van de centrale bank en ontwikkelingsuitgaven heeft bevroren, heeft van de rechten van de vrouw een sleutelelement gemaakt van elk toekomstig engagement met Afghanistan.

Het land lijdt momenteel onder een liquiditeitscrisis bij de banken omdat de geldstroom opdroogt als gevolg van de sancties tegen de taliban. Daardoor wordt Afghanistan geconfronteerd met het risico van een economische ineenstorting. De taliban zouden het geld op die bevroren rekeningen dus goed kunnen gebruiken.

(lp)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.