Groen en Vooruit komen op dezelfde golflengte in Antwerpen

Groen en Vooruit komen op dezelfde golflengte in Antwerpen
Kathleen Van Brempt (Vooruit) – Photo by Thierry Monasse/Getty Images

Eerst kwam er geen samenwerking tussen Vooruit en Groen in Antwerpen. Nu toch wel, of een halve belofte dan toch. Lijsttrekker Kathleen Van Brempt (Vooruit) maakt een goede indruk bij Groen. Maar een kartellijst komt er niet.

In het nieuws: De Antwerpse Vooruit-afdeling staat een stuk positiever tegenover Groen dan voorheen.

  • Met Bart De Wever (N-VA) die burgemeester wil blijven in Antwerpen en PVDA dat met kopstuk Jos D’Haese hoopt te scoren, kunnen Vooruit en Groen het nog wel eens moeilijk krijgen om veel stemmen te halen in de Koekenstad. Vandaar dat Groen ook expliciet om een samenwerking vroeg. Voorzitter Conner Rousseau (Vooruit) was duidelijk: er komt geen kartellijst van Vooruit en Groen samen.
    • Vooruit wil zelf naar de kiezer trekken, is de duidelijke boodschap. De partij kon Kathleen Van Brempt overtuigen om het Europese niveau vaarwel te zeggen en lijsttrekker te worden. Schepen Karim Bachar (Vooruit) kreeg plek twee. Er kwam een BV, actrice Lien Van de Kelder, op plek drie. En als klap op de vuurpijl keerde oud-burgemeester Patrick Janssens (Vooruit) terug en kreeg hij plaats vier toebedeeld.
  • Groen-kopstuk Bogdan Vanden Berghe vond het eerst jammer dat er geen inhoudelijke voorstellen kwamen van Vooruit om samen te werken. “Ik heb het altijd spijtig gevonden dat de relaties op links de voorbije jaren verzuurd zijn geraakt”, zei hij begin juli nog. Die relatie lijkt verbeterd te zijn. Van Brempt geeft aan “goede gesprekken gehad te hebben” met haar collega’s bij Groen, zo benadrukt ze in De Afspraak op vrijdag. “We gaan allebei op eigen kracht naar de kiezer”, stelt Van Brempt wel. “Maar als je vraagt wie er straks onze bevoorrechte partner is om te besturen, dan is dat Groen”.
  • Vanden Berghe kijkt nu heel anders naar de situatie, vertelt hij in De Morgen: “Sinds de komst van Kathleen Van Brempt zijn de relaties tussen ons verbeterd”. Een andere groene bron klinkt nog overtuigder in dezelfde krant: “Op verkiezingsavond is het logisch dat wij als eersten naar elkaar bellen”.
  • Van Brempt wil zelfs nog een stap verder gaan: “Ik denk dat dit een gamechanger kan zijn, ook in de onderhandelingen straks. Dat we samen een kracht kunnen zijn”.

De details: Een gewijzigde retoriek bij Vooruit doet groene deuren open.

  • Het idee van een kartellijst met Groen en Vooruit is niet nieuw. Groen en Vooruit (toen nog sp.a) kwamen in 2018 op onder de naam ‘Samen’. Kopstuk Tom Meeuws (sp.a) kwam vervolgens in opspraak. Sp.a bleef echter achter Meeuws staan. Groen reageerde verbolgen en zegde de samenwerking op. Beide partijen trokken toen zelfstandig naar de verkiezingen.
  • Ook nu kwam Meeuws weer in opspraak na racistische uitspraken aan het adres van N-VA-schepen Nabilla Ait Daout en partijgenote Jinnih Beels (Vooruit). Meeuws’ positie werd zo onhoudbaar. Hij deed vervolgens een stap opzij. Dat volgde na het nieuws dat ook Beels niet meer op de Antwerpse Vooruit-lijst zou gaan staan.
  • Het begin van het conflict tussen Meeuws en Beels wijt Vooruit echter aan N-VA. Die partij zou zich in het stadsbestuur te dominant hebben opgesteld, klinkt het. Nu zet Vooruit zich af tegen N-VA, een huidige coalitiepartner dus. Van Brempt haalt programmapunten aan die ook Groen overtuigen. Vooruit focust onder meer op betaalbaar wonen en mobiliteit.
  • Daar heeft Vanden Berghe wel over naar, al gaat het voor hem met name om een trendbreuk. “Wat voor ons belangrijk is, is dat Vooruit erkent dat dat beleid onvoldoende was. Samen kunnen we bondgenoten zijn om dat bij te sturen”.

“Niet geloofwaardig”

De reactie: Bart De Wever heeft logischerwijs kritiek op de houding van Vooruit.

  • Het feit dat Vooruit zich nu zo afzet tegenover N-VA, irriteert De Wever. “Wat mij het meest verbaast, is dat Vooruit het werk van de eigen schepenen nu volledig plat brandt. Ze zijn een oppositiepartij geworden. Ze zeggen over hun eigen schepenen dat die er niks van hebben gebakken”, meent hij in een interview met ATV.
  • “Ik vraag mij dan af: heb ik dan alleen bestuurd? Mij goed, dan heb ik op mijn eentje de belastingen verlaagd, de criminaliteit doen dalen, de Scheldekaaien heraangelegd en het Zuidpark gerealiseerd”, somt De Wever op. Hij zegt goed te hebben samengewerkt met Beels en noemt haar “een uitstekend schepen”. Het feit dat Vooruit nu kritiek heeft op het gevoerde beleid, ziet De Wever als het afvallen van de eigen schepenen. “Wie stemt er nu op een partij die zelf zegt dat ze er niks van hebben terechtgebracht?”, vraagt hij zich af.
  • Dat Vooruit Janssens terug is gaan halen, vindt hij ook bizar. “Wie stemt er nu op een partij die een comeback nodig heeft van iemand die de stad in 2012 de rug heeft toegekeerd. Sorry, ik vind het niet geloofwaardig”. De Wever wil echter niet gezegd hebben dat Janssens de stad slecht bestuurde en erkent dat het straks aan de kiezer is om te oordelen.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.