Tom Meeuws (Vooruit) zet toch stap opzij bij Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen

Tom Meeuws, voormalig Vooruit-schepen in Antwerpen, zal dan toch niet opkomen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Na racistische uitspraken leek zijn positie onhoudbaar, al stond de deur nog wel op een kier. Die trekt hij nu zelf achter zich dicht.

In het nieuws: Tom Meeuws is geen lijsttrekker meer bij de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen.

  • Meeuws nam eerder ontslag als schepen, toen naar eigen zeggen omdat Vooruit niet genoeg tegenwicht kon bieden aan N-VA binnen het stadsbestuur. Daarna werd bekend dat hij een aantal racistische uitspraken had gedaan.
  • N-VA-schepen Nabilla Ait Daout werd door Meeuws de “mocroschepen” genoemd, terwijl Meeuws naar partijgenote Jinnih Beels (Vooruit) verwees met “ons bruin”. Ook was er racistisch commentaar op Palestijen.
  • Beels werd als opvolger gezien van Meeuws als lijsttrekker, maar zij besliste om die positie niet te willen. Meeuws kwam even terug in the picture als mogelijke kandidaat. In zijn omgeving was toen ook te horen dat hij daarvoor open stond.
  • Tot nu, zo blijkt. Meeuws trekt de deur definitief achter zich dicht, zo bericht De Morgen. Hij wil geen verder commentaar kwijt. Vooruit-kopstuk Conner Rousseau had hem in De Standaard nog een tweede kans aangeboden, “als er schuldinzicht is”. Meeuws zou dan evenwel geen lijsttrekkersplaats meer krijgen, liet Rousseau uitschijnen. Meeuws gaat dus niet op het aanbod in.

Om te volgen: Wie moet dan lijsttrekker worden bij Vooruit in Antwerpen?

  • Zonder Meeuws en Beels wordt in de richting van Karim Bachar gekeken. Hij is schepen voor Gelijke Kansen en zou de islamitische kiezers kunnen overtuigen die nu veelal wegvloeien richting PVDA. Ook de opvolgster van Meeuws, Tatjana Scheck, is een mogelijke kanshebber. Evenals Oskar Seuntjens, een jong talent binnen Vooruit.
  • Zelfs Europarlementslid Kathleen Van Brempt (Vooruit) wordt genoemd. Zij is opnieuw verkozen voor het Europees Parlement en had te kennen gegeven dat ze graag op Europees niveau wilde blijven.
  • Genoeg potentiële kandidaten, lijkt het wel. Alleen: binnen de Antwerpse achterban was er wel nog steun voor Meeuws. De keuze voor de nieuwe lijsttrekker moet dus weloverwogen zijn, om de militanten mee te krijgen. Toch wil de partij niet te lang wachten. Tijdens de bijeenkomst van het Antwerpse lijstvormingscomité aankomende zaterdag hoopt men de knoop door te hakken.
  • Wat ook nog altijd in de lucht hangt: een mogelijk kartel met Groen, om zo PVDA te kunnen bekampen. Meeuws als lijsttrekker werd door sommige groenen niet echt positief onthaald, dus dat struikelblok is van de baan.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.