“Er komt geen samenwerking tussen Groen en Vooruit in Antwerpen”

Een samenwerking tussen Groen en Vooruit in Antwerpen, om PVDA af te houden, komt er niet. Dat zegt kandidaat-voorzitter Conner Rousseau (Vooruit) in een interview in Knack.

In het nieuws: Vooruit trekt op eigen kracht naar de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen.

 • Groen wachtte af of er mogelijk een samenwerking kwam met Vooruit in Antwerpen, zo verklaarde kopman Bogdan Vanden Berghe (Groen) een week geleden. Bij Groen was toen al te horen dat een kartellijst of een ander samenwerkingsverband moeilijk lag. De socialisten zouden Groen benaderd hebben zonder daarbij een duidelijk plan naar voren te schuiven.
 • En dus laat Groen nu weten dat er geen samenwerking komt, bevestigt Rousseau in het interview. “Ik denk dat er een verschil is tussen goed samenwerken en samen op een lijst staan, want dat gaan we niet doen”, zegt hij.
 • Vooruit zal dus moeten uitgaan van zijn eigen kopstukken. Kathleen Van Brempt (Vooruit) keert van het Europees niveau terug naar Antwerpen om de lijst te trekken, Karim Bachar (Vooruit) staat tweede op de lijst.
 • Rousseau ziet het zitten,: “Kathleen is al lang met klimaatdossiers bezig op het Europese toneel – vandaar haar goede link met Groen. En Karim is zowat de sympathiekste schepen van Vlaanderen. Met hem bouwen we een brug tussen het stadhuis en de meer diverse wijken”.
 • Niettemin blijft de situatie rond Tom Meeuws boven de partij hangen. Na schandalen werd Meeuws aan de kant geschoven als lijsttrekker. Er was even sprake van zijn terugkeer, maar Rousseau adviseerde hem daarbij om een lijstduwersplaats in te nemen, alluderend op zijn eigen situatie. Meeuws hield het voor bekeken en ging niet op de lijst staan. Hij blijft echter populair bij een deel van de Antwerpse achterban.
  • Rousseau lijkt Meeuws’ beslissing jammer te vinden: “Vanaf de laatste plaats heb ik een gigantisch aantal stemmen behaald. Bij hem zou net hetzelfde gebeuren, denk ik.”.

Om te volgen: Nu er geen links blok komt, zal PVDA stemmen bij Vooruit wegkapen?

 • PVDA schuift Jos D’Haese naar voren als lijsttrekker. De jonge politicus is populair in Antwerpen, en haalde de meeste voorkeurstemmen in de stad, voor Tom Van Grieken (Vlaams Belang). In de strijd om de kiezer wist PVDA veel stemmen te halen bij de moslimgemeenschap.
 • Rousseau is al op oorlogspad, want hij haalt uit naar de campagnetactieken van PVDA: “De PVDA heeft een leugenachtige en agressieve campagne gevoerd tegen ons. (…)  Men heeft zelfs in de Antwerpse gemeenteraad valselijk beweerd dat we Israëlische traangaswapens zouden aankopen. Vrienden van mij kregen in Borgerhout PVDA’ers aan de deur die zeiden dat Vooruit de staat Palestina niet wil erkennen”, beweert Rousseau. “Dat is een leugen”.
 • Het idee dat D’Haese koestert, een groot links blok vormen tegen huidig Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA), kan op die manier de prullenbak in. In Zelzate en Borgerhout vormen Vooruit en PVDA een coalitie. Hoewel Rousseau zegt dat hij “er niet persoonlijk de stekker zal uittrekken”, wil hij wel “de extremen kleiner maken”.
 • Groen van zijn kant lonkt wel naar PVDA. Vanden Berghe sluit enkel Vlaams Belang uit om mee samen te werken. Al verschillen beide partijen op sommige punten wel fundamenteel van mening.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.