Groen staat open voor samenwerking met PVDA in Antwerpen

In Antwerpen wordt kopstuk Jos D’Haese de lijsttrekker voor PVDA voor Antwerpen. De partij hoopt op een verpletterend resultaat. Groen lijkt alvast open te staan voor een samenwerking. Kopman Bogdan Vanden Berghe wil PVDA niet uitsluiten.

In het nieuws: Groen vormt geen cordon rond extreemlinks, enkel extreemrechts.

  • “Wij hebben alleen een cordon sanitaire tegen Vlaams Belang en ik ben een voorstander van progressieve samenwerking”, zo vertelde Vanden Berghe in Terzake. Het lijkt slim van Groen om nu al op verkenning te gaan naar mogelijke samenwerkingen. PVDA zou graag met een links blok opkomen tegen de N-VA van burgemeester Bart De Wever. Bij Groen vindt de uiterst linkse partij dus een luisterend oor. Met 11 procent in Antwerpen kreeg Groen klappen, terwijl PVDA de tweede partij van de stad werd.
  • Al wil Vanden Berghe dat argument niet erkennen. “Lokale verkiezingen zijn iets heel anders dan nationale verkiezingen”. Bovendien liggen sommige standpunten nog uiteen. Zo wil Groen een uitbreiding van de lage-emissiezone, terwijl PVDA als standpunt inneemt dat elektrische auto’s voorlopig nog te onbetaalbaar zijn.
  • Ook over onverdoofd slachten is er discussie. De PVDA zou een verbod “hoog op de agenda hebben gezet”, met een campagne aan een moskee, meldt Groen. D’Haese spreekt dat tegen: “We hebben die campagne niet gevoerd. Onze campagne ging over de miljonairstaks, de graaicultuur, een betaalbare winkelkar en openbaar vervoer. Dat is waarom mensen op ons gestemd hebben”.
  • En dan is er nog die derde factor in het ‘links blok’ van D’Haese: Vooruit. Die partij ziet een samenwerking met PVDA voorlopig niet zitten. Voorzitter Melissa Depraetere gaf in december 2023 aan dat ze lokaal geen samenwerkingsverbanden met PVDA wilde zien. De Antwerpse afdeling van Vooruit wil dan ook in de eerste plaats naar Groen kijken.
  • D’Haese wil benadrukken dat PVDA al goed samenwerkt met Groen en Vooruit in Borgerhout. Maar als Depraetere dus woord houdt, zou die samenwerking dus sneuvelen na de gemeenteraadsverkiezingen.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.