Wissel bij PVDA: Jos D’Haese trekt straks de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen

Er komt een wissel op de Antwerpse PVDA-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Niet de onbekendere Ben Duppen, maar kopstuk Jos D’Haese zal de lijst trekken. Daar zit de sterke persoonlijke prestatie van D’Haese bij de Vlaamse Parlementsverkiezingen voor iets tussen.

In het nieuws: PVDA schuift ‘stemmenkanon’ Jos D’Haese naar voren in Antwerpen.

  • PVDA deed het opmerkelijk goed in de stad Antwerpen. De partij haalde op Vlaams niveau 22,5 procent, en werd zo de tweede grootste partij. Vooral het aantal voorkeurstemmen voor Jos D’Haese, die de Vlaamse lijst trok, viel op. Met Met 36.905 voorkeurstemmen was hij de populairste politicus, voor Tom Van Grieken (Vlaams Belang).
  • Dan is het geen onlogische zet dat nu toch D’Haese wordt uitgespeeld als lijsttrekker. Eerder maakte PVDA bekend dat Ben Duppen de lijst zou trekken, maar dat is dus niet meer het geval. “Hij is betrokken bij deze wissel aan de kop van de lijst. Na 9 juni en met 22,9 procent in de stad zaten we in een andere situatie”, klinkt het bij kopstuk Peter Mertens.
  • Duppen wordt nu chef op de studiedienst, en zal het coördineren van het aanwerven van extra personeel op zich nemen. PVDA wil 100 extra medewerkers aannemen die de verkozen leden in de verschillende parlementen zullen bijstaan.
  • D’Haese zelf wil zich niet uitroepen tot kandidaat-burgemeester. “We willen vooral een goede campagne voeren. We zijn als partij de uitdager van N-VA. De postjes zien we achteraf.”
  • Daarbij blijft PVDA gesprekken voeren met Groen en Vooruit, om als blok op te komen tegen Bart De Wever (N-VA) als burgemeester. Er zou een eerste positief gesprek geweest zijn met Groen-lijsttrekker Bogdan Vandenberghe. Met Vooruit lopen de gesprekken moeizamer. Die partij is dan ook meer te vinden voor een kartellijst met enkel Groen, om zo rechtstreeks tegen PVDA in te gaan.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.