Nog veel vraagtekens over een rood-groene samenwerking in Antwerpen

In Antwerpen scoorde PVDA-kopman Jos D’Haese zeer goed bij de parlementsverkiezingen. Hij trekt straks de PVDA-lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen in de stad. Groen en Vooruit zouden mogelijk samen naar de kiezer kunnen trekken om sterker te staan, maar er is veel voorzichtigheid bij beiden.

In het nieuws: Kopman Bogdan Vanden Berghe (Groen) “wacht af” voor een eventuele samenwerking met Vooruit.

  • “Als de socialisten nu aansturen op een vorm van progressieve samenwerking, dan wil ik gerust eens naar hun ideeën luisteren. Ik heb het altijd spijtig gevonden dat de relaties op links de voorbije jaren verzuurd zijn geraakt. Maar veel meer kan ik voorlopig niet zeggen”, verduidelijkt Vanden Berghe aan De Morgen.
  • Bij Vooruit is het Kathleen Van Brempt die uiteindelijk de lijst zal trekken. Ze liet zich overhalen om de overstap te maken van Europa naar het lokale niveau. De gedoodverfde kandidaat-lijsttrekker, Karim Bachar, moet nu tevreden zijn met plek twee. Van Brempt zegt dat ze de mogelijkheid tot een samenwerking met Groen nog moet onderzoeken.
  • Een dergelijke samenwerking werd al geprobeerd in 2018. Groen en Vooruit (toen nog sp.a) kwamen op onder de naam ‘Samen’. Kopstuk Tom Meeuws (sp.a) kwam vervolgens in opspraak. Sp.a bleef echter achter Meeuws staan. Groen reageerde verbolgen en zegde de samenwerking op. Beide partijen trokken toen zelfstandig naar de verkiezingen.
  • Vandaar dat beiden voorzichtig zijn over een nieuwe samenwerking. “Verschillende socialisten hebben ons de laatste maanden benaderd met vragen rond een samenwerking”, beweert iemand van Groen aan De Morgen. “Maar nooit is er enige duidelijkheid gekomen over wat het plan dan juist is. Tot op vandaag weten we eigenlijk van niets”.
  • Nu nog een kartellijst indienen is te kort dag. Beide partijen zijn dan ook vergevorderd in het opstellen van de eigen lijsten. Verder moet er ook rekening gehouden worden met Conner Rousseau (Vooruit), die allicht weer voorzitter wordt. Hij is geen voorstander van verregaande samenwerkingen met Gtoen, zeker niet als Vooruit op Vlaams en federaal niveau samenwerkt met N-VA.

Om te volgen: Kartelvorming in de Antwerpse stadsdistricten is misschien wel mogelijk.

  • Groen hint alvast op een last-minute optie om een kartel te vormen in de verschillende stadsdistricten. Van Brempt zou deze week nog samen zitten met de top van Groen om te zien of er iets mogelijk is.
  • Ook zouden beide partijen kunnen overeen komen om geen campagne tegen elkaar te voeren. Vooruit is dat alvast niet actief van plan, klinkt het in het team van Van Brempt.
  • D’Haese van zijn kant hoopt nog altijd op een groot links blok. “Samenwerking op links is altijd een goede zaak. Mijn hoop is vooral dat we in de komende campagne niet de hele tijd op elkaar schieten. We moeten vooral proberen om samen De Wever uit het stadhuis te verdrijven”, zegt hij.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.