Voormalige opperbevelhebber NAVO: “Poetin zou wel eens het beste kunnen zijn wat de NAVO is overkomen”

Tijdens zijn vier jaar als hoogste bevelhebber van de NAVO drong James Stavridis er bij Duitsland op aan zijn defensie-uitgaven te verhogen. Een missie waar hij nooit in geslaagd is. Poetin daarentegen had slechts 48 uur nodig om de alliantie van mening te doen veranderen.

“De beslissing van de Russische president om Oekraïne binnen te vallen zou wel eens het beste kunnen zijn wat de NAVO ooit is overkomen”, zei James Stavridis, de voormalige opperbevelhebber van de alliantie, zondag in een interview met MSNBC. Dat lijkt op het eerste gezicht een cynische uitspraak, maar we moeten die in context plaatsen. Stavridis heeft tijdens zijn ambt, die liep van 2009 tot 2013, meermaals geprobeerd om de NAVO te overtuigen de militaire uitgaven te verhogen.

“Ik was vier jaar lang de hoogste bevelhebber van de NAVO. Op elke conferentie, elke bijeenkomst van hoge NAVO-functionarissen, baande ik me een weg naar de Duitse Bondskanselier Angela Merkel en minister van Defensie Ursula von der Leyen. En ik zei tegen hen: je moet je defensie-uitgaven verhogen. En ik kwam nergens in vier jaar”, zei hij tegen journalist Jonathan Capehart.

Duitsland investeert in zijn leger en defensie

“In 48 uur tijd heeft Poetin de Duitsers aangezet om hun defensiebudget bijna te verdubbelen – een slimme zet van de Duitsers”, aldus Stavridis. Duitsland kondigde 48 uur na het begin van de Russische invasie in Oekraïne een investering van 100 miljard euro in zijn leger aan, alsook de jaarlijkse injectie van 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in defensie. “Vladimir Poetin is misschien wel het beste wat de NAVO ooit is overkomen,” concludeerde de voormalige NAVO-commandant.

“Het huidige wereldsysteem is een gehavende auto”

In een interview met de New York Times noemde Stavridis het gevestigde wereldsysteem een gehavende oude auto die “wel een opknapbeurt kan gebruiken”. Het houdt nog steeds goed stand, maar “ironisch genoeg heeft Poetin in één week meer gedaan om het nieuw leven in te blazen dan alles wat ik me kan herinneren.”

Voorts zei de voormalige topfiguur van de NAVO dat het “hoogst onwaarschijnlijk” is dat Poetin kernwapens zal gebruiken. “Het NAVO-bondgenootschap geeft 15 keer meer uit dan Rusland. Wij hebben een voordeel van vier tegen één in grondtroepen, een voordeel van vijf tegen één in gevechtsvliegtuigen en een voordeel van zes tegen één in oorlogsschepen”, verduidelijkte hij. “Hij gaat niet vechten tegen het NAVO-bondgenootschap.”

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20