Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 23 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Vooral Team Trump profiteert van overlijden opperrechter Bader Ginsburg

Logo Business AM
Biden vs Trump

22/09/2020 | Dominique Dewitte | 4 min leestijd

Een vrouw met een masker waarop 'VOTE' staat, woont een herdenkingsplechtigheid ter ere van opperrechter Ruth Bader Ginsburg bij in Washington DC. (Photo by Whitney Saleski/SOPA Images/Shutterstock)

Niet Covid-19, maar het toch nog plotse overlijden van opperrechter Ruth Bader Ginsburg (87) zal vanaf nu de strijd voor het Witte Huis domineren.

Ginsbrug overleed vrijdag voor het ingaan van de sabbat én het Joodse Nieuwjaar Rosh Hashanah. Meer symboliek is amper te verzinnen, want het maakt van haar in de joodse traditie een ‘tzadik’; een persoon van grote rechtvaardigheid. Haar laatste wens was dat de president zou wachten tot na de verkiezingen om in haar vervanging te voorzien.

Ginsburg stond bekend om haar progressieve standpunten inzake vrouwenrechten en minderheden. 

Het Hooggerechtshof speelt een cruciale rol in de Amerikaanse politiek. De invloed die deze (voor het leven benoemde) rechters op de Amerikaanse maatschappij hebben, kan niet worden overschat. Ze nemen de finale beslissing in zowat alle hete hangijzers. Gaande van wapencontrole over euthanasie tot abortus, de sociale zekerheid of het homohuwelijk.

Op politiek vlak zal vooral ‘Team Trump’ van Ginsburgs overlijden profiteren en wel om deze 3 redenen: 

1. De verkiezingen tot een referendum over een nieuwe conservatieve rechter maken, is voor Team Trump een veel dankbaarder onderwerp dan een referendum over de manier waarop Trump de pandemie heeft gemanaged.

2. 26% van de Trumpstemmers in 2016 zei dat de samenstelling van het Hooggerechtshof ‘de belangrijkste reden’ was om voor Trump te stemmen. De kans om de samenstelling van het Hof voor jaren een 6 tegen 3 conservatieve meerderheid te geven is een bonus. Verwacht wordt dat ook minder enthousiaste Trumpstemmers zo opnieuw worden ge-energetiseerd.

3Politiek is oorlog en in de oorlog gelden geen regels. Dat de Republikeinen in 2016 in eenzelfde situatie 9 maanden lang de boot afhielden om een vervanger voor opperrechter Scalia te benoemen onder het excuus dat het een verkiezingsjaar was, is in dezelfde kringen plots van geen enkele tel meer. Een flip-flop-tsunami van historische proporties is ondertussen aan de gang, een discipline waarin politici uitblinken. Senaatsleider Mitch McConnell staat daarenboven bekend om zijn absolute focus op de benoeming van rechters. Maandagavond bevestigt hij dat de stemming zal doorgaan. Wat betekent dat hij de 50 stemmen heeft.

De Democraten dreigen nu al met extreme represailles mochten ze straks het presidentschap en de Senaat heroveren. Maar de opportuniteit voor Trump & co om het conservatisme (anti-abortus en pro-wapens) voor de volgende jaren in de Amerikaanse samenleving te betonneren is nooit groter geweest dan vandaag. 

Trump kondigde maandag aan ten laatste zaterdag een naam van een kandidaat te noemen voor de opvolging van Bader Ginsburg. Het zou om een vrouw gaan. Als 3 topkandidaten worden Amy Coney Barrett, Barbara Lagoa en Allison Jones Rushing genoemd.

Senaat beslist, niemand anders

De benoeming van een opperrechter is een zaak van de Senaat. De Republikeinen hebben daar de meerderheid (53 – 47). Zelfs indien 3 Republikeinen tegen zouden stemmen, dan nog hebben ze de meerderheid. Bij een 50-50 stemming wordt de zaak beslecht door de stem van vice-president Mike Pence.

Nogmaals, niet Covid-19, maar de vervanging van RBG zal vanaf nu de Amerikaanse verkiezingsnieuwscyclus domineren. Trump zal die cyclus dagelijks naar zich toe trekken.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo Business AM

Corona-alarm

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.688.829
 • Aantal
  doden
  1.137.115
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  270.132
 • Aantal
  doden
  10.588
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump
Logo Business AM

Business AM | Stocks