Volkswagen rust Londense taxivloot uit met elektrische wagens

Het Britse taxibedrijf Addison Lee heeft bij de Duitse autofabrikant Volkswagen tweehonderd exemplaren van het volledig elektrische model ID4 besteld. De beslissing moet bij Addison Lee, het grootste particuliere taxibedrijf van Londen, de overstap naar een zuiver elektrische service versnellen.

De onderneming beschikt momenteel over een vloot van tweeduizend voertuigen. Tot nu zijn zeshonderd exemplaren van een louter elektrische aandrijving voorzien.

Twee jaar

De eerste exemplaren van de ID4 zullen in november dit jaar hun opwachting in de vloot van Addison Lee maken. Over een periode van twee jaar moet de volledige vloot van het bedrijf uit elektrische wagens bestaan. Daarvoor heeft de onderneming een budget van 160 miljoen pond vrijgemaakt.

In juni maakte Addison Lee bekend het Londense taxibedrijf ComCab over te nemen. Daarmee werd de onderneming de grootste particuliere taxigroep en expressdienst die in de Britse hoofdstad actief is. De overname liet Addison Lee bovendien toe maximaal te profiteren van de toenemende vraag naar personenvervoer naargelang Londen de restricties van de coronacrisis steeds meer achter zich kan laten.

Het bedrijf benadrukte bovendien op zoek te zijn naar partners voor de installatie van oplaadinfrastructuur. Dat bericht moet de onrust bij de taxichauffeurs over een mogelijk tekort aan infrastructuur wegwerken en daarmee de definitieve overstap naar elektrische mobiliteit te vergemakkelijken.

“Het order bij Volkswagen is de grootste bestelling van elektrische voertuigen die tot nu toe door de Britse particuliere taxisector is gerealiseerd”, benadrukt Liam Griffin, topman van Addison Lee. “De taxisector is een cruciale pijler van het transportnetwerk van de Britse hoofdstad.”

“De voorbije jaren heeft Addison Lee al belangrijke investeringen gedaan – zowel in voertuigen als technologie – om de ecologische voetafdruk van het bedrijf te verminderen. Wij zetten dat beleid door de samenwerking met Volkswagen nu nog versneld verder.”

“Addison Lee kan hierdoor bedrijven helpen hun impact op het leefmilieu te verminderen en passagiers een gemakkelijker toegang te bieden tot duurzame, veilige en kwalitatieve vervoersopties.”

Uber

“De Britse overheid doet vele inspanningen om het nationale transportnetwerk duurzamer te maken”, merkte Grant Shapps, Brits minister van Transport, op in een reactie op de mededeling van Addison Lee. “Wij zijn dan ook bijzonder verheugd dat Addison Lee heeft beslist om op korte termijn volledig op elektrische mobiliteit over te stappen.”

“De Britse regering heeft toegezegd om tegen het midden van deze eeuw een klimaatneutrale economie uit te bouwen”, voerde Shapps nog aan. “Inmiddels rijden op de Britse wegen al meer dan 500.000 elektrische voertuigen, die bij nagenoeg 25.000 openbare oplaadpunten terecht kunnen.”

“Dit is het begin van een revolutie in de mobiliteitswereld, die de maatschappij zal helpen de vervuiling drastisch terug te schroeven, terwijl tegelijkertijd gedurende tientallen jaren in de toeleveringsketen duizenden banen zullen kunnen worden gecreëerd en ondersteund.”

Ook Uber, een sectorgenoot van Addison Lee, heeft aangekondigd midden dit decennium in Londen nog uitsluitend met elektrische wagens te willen rijden.

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20