Recordtocht Ford Mustang Mach-E: Elektrische wagens hebben een groter bereik dan het publiek denkt

Een Ford Mustang Mach-E heeft zich tot meest zuinige elektrische wagen van de wereld gekroond. De auto kon tijdens een rit van John O’Groats, het noordelijkste punt van Schotland, over een afstand van 874 mijl (1.407 kilometer) naar Lands End, de meest zuidelijke plek van Engeland, per verbruikte kilowatt een afstand van meer dan 6,5 mijl afleggen.

Daarmee liet de Mach-E het voormalige record van Tesla, die op hetzelfde traject per kilowattuur een afstand van 1,8 mijl kon afleggen, ver achter zich.

Drie records

De prestatie bezorgde de Mach-E – bestuurd door Fergal McGrath, Kevin Booker en Adam Wood – een plaats in het Guinness Book of Records. Tijdens een tweede rit kon hetzelfde team echter nog eens twee andere records laten optekenen.

Met 43 minuten en 13 seconden werd op het traject immers ook nog de kortste totale oplaadtijd gemeld. Het team deed daarmee ruim dertig minuten beter dan de vorige recordhouder.

Het derde record betrof het aantal oplaadbeurten. De wagen diende op het traject slechts één enkele keer te stoppen om de batterijen weer op te laden. Alleen in Wigan, in het noorden van Engeland, moest een pauze worden gehouden.

Bij elke oplaadbeurt van tien minuten kan de auto tot 150 kilowatt – goed voor een bijkomende afstand van 73 mijl – opslaan. De recordtocht bezorgde de Ford Mustang Mach-E een bereik van meer dan 500 mijl. Ford hanteert voor het model in Europa officieel een bereik van 379 mijl (609.94 km).

Dagelijks gebruik

“Deze records tonen aan dat Mach-E perfect voor een dagelijks gebruik kan worden ingezet”, benadrukte Tim Nicklin, hoofd elektrificatie bij Ford, na afloop van de rit. “De wagen presteert daarmee veel beter dan het publiek in het algemeen veronderstelt.”

Eigen onderzoek bij Ford had immers uitgewezen dat de consument gemiddeld van mening is dat een elektrische wagen met een volle batterij geen grotere afstand dan 150 kilometer kan afleggen. De Mach-E blijkt echter drie keer verder te kunnen rijden.”

“Met een oplaadtijd van minder dan 45 minuten kan de auto dan ook perfect aan de behoeften van de gemiddelde chauffeur voldoen”, wierp Nicklin op.

McGrath, Booker en Wood hebben eerder al met zuinige autoritten – zowel met benzine als diesel – het Guinness Book of Records gehaald. Het team omvatte verder ook nog Paul Clifton, transportcorrespondent van de Britse omroep BBC.

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20