Aziatische leveranciers blijven markt voor batterijen elektrische wagens domineren

Tijdens de eerste helft van dit jaar zijn wereldwijd 4,6 miljoen nieuwe elektrische personenwagens in het verkeer gebracht. Dat betekende een stijging met 109 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van het bureau Adamas Intelligence.

De onderzoekers merken op dat de wereldwijde markt voor elektrische wagens zich de voorbije maanden heeft hersteld van de malaise die de sector vorig jaar onder invloed van de coronacrisis doormaakte.

Batterijen

De sterkste groei werd opgetekend op het Amerikaanse continent, waar de verkoop een stijging met 135 procent had laten registreren. In Europa werd een toename met 124 procent genoteerd, gevolgd door Asia-Pacific met een stijging van 94 procent.

Om de nieuwe vloot elektrische personenwagens tijdens de eerste zes maanden van dit jaar op de markt brengen, moest een batterijcapaciteit van 108 gigawatt worden geproduceerd. Dat was 157 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar.

Wereldwijd marktleider bleef daarbij de Amerikaanse groep Tesla, die een grotere batterij-capaciteit op de weg bracht dan zijn zes grootste concurrenten gecombineerd. 

Azië

De onderzoekers merken daarbij op dat amper zeven producenten – Tesla, Catl, LG Energy, Panasonic, Samsung, Byd, SK Innovation en Calb – gezamenlijk verantwoordelijk waren voor meer dan 90 procent van de volledige batterij-capaciteit die de eerste helft van dit jaar in het verkeer werd gebracht.

Dit betekent echter dat de overgrote meerderheid van de batterijen voor elektrische wagens nog steeds door Aziatische bedrijven – uit Zuid-Korea, Japan of China – wordt geleverd.

Waarnemers merken daarbij op dat het nog geruime tijd in beslag zal nemen vooraleer concurrenten uit de Verenigde Staten en Europa die achterstand zullen hebben kunnen goedmaken.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 65.700 ton lithium-carbonaat werd verwerkt om de vloot nieuwe elektrische personenwagens op te markt te brengen. Dat betekende een stijging met 155 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Bij nikkel werd een toename met 115 procent tot 58.900 ton opgetekend. Tenslotte nam ook het gebruik van kobalt met 115 procent toe tot 12.600 ton.

(am)

Meer