Volgende griepepidemie zal worden gestopt per post

Wetenschappers hebben cruciale stappen gezet op weg naar een griepvaccin dat door de patiënten aan zichzelf kan worden toegediend

Wetenschappers hebben deze week aangekondigd met succes een aantal cruciale stappen te hebben gezet die de ontwikkeling van een vaccin tegen een griepepidemie mogelijk moeten maken. Meest opmerkelijk is dat het vaccin per post zal kunnen worden opgestuurd om door patiënten zelf te worden toegediend.  

De Spaanse griep

Epidemieën kunnen massa’s mensen het leven kosten. De grootste griepepidemie ooit – ook bekend als de Spaanse griep – doodde tussen 1918 en 1919 ruim 50 miljoen mensen, dat zijn er meer dan er doden vielen tijdens de Eerste Wereldoorlog. [De griep ontstond waarschijnlijk in de VS, maar werd Spaanse griep genoemd, omdat kranten in Spanje er eerst over berichtten.]

De ontwikkeling van een gepast vaccin vooraleer een pandemie [een epidemie op wereldwijde schaal] de kans krijgt zich te ontwikkelen is op zich al een hele uitdaging. Maar eens dat gebeurd is, stelt zich het probleem van de distributie, waarbij grote aantallen mensen zich op een korte periode moeten aanmelden bij op specifieke plekken verzameld medisch personeel.

Een nieuw distributiesysteem voor vaccins

Een team onderzoekers heeft nu een aantal belangrijke stappen gezet met als doel een nieuw distributiesysteem op te zetten.

Een daarvan was de ontwikkeling van een holle micro-naald die enkel de bovenste laag van de huid penetreert, eerder dan een spier.

Daarbij werd dus uitgegaan van de idee van zelf-toediening, die cruciaal is om de dreiging van een griep-pandemie tegen te gaan, zegt Darrick Carter van het Infectious Disease Research Institute, die aan de studie meewerkte. Deze technologische vooruitgang is belangrijk omdat mensen op deze manier op een accurate manier het vaccin aan zichzelf kunnen toedienen.

De wetenschappers slaagden er ook in een vaccin te ontwikkelen tegen het dodelijke Indonesië H5N1- griepvirus. Dat gebeurde op minder dan een maand tijd, een volle 3 tot 5 maanden sneller dan de tijd die normaal nodig is.

30 miljoen dosissen op 30 dagen tijd

Daarna maakten ze gebruik van een systeem op basis van tabaksplanten dat werd ontwikkeld door het Canadese bedijf Medicago en waardoor op 30 dagen ruim 30 miljoen dosissen konden worden geproduceerd.

Een recombinant vaccin kan per post worden verstuurd

Het gaat om een recombinant vaccin, wat betekent dat het virus-achtige deeltjes bevat die kunstmatig zijn ontwikkeld, maar die geen besmetting kunnen veroorzaken en veilig kunnen worden verstuurd via de post.

Tenslotte werd er een immuniteitsversterker aan het vaccin toegevoegd, een zogenaamd adjuvant, dat als aanvulling dient op de curatieve behandeling. Uit een klinische proef met 100 mensen bleek dat het om het eerste veilige adjuvant voor intradermaal [een injectie die wordt toegediend in de bovenste laag van de huid] gebruik gaat. Dat adjuvant heeft de reactietijd van andere types vaccins al versneld en bleek dus ook hier opnieuw erg effectief.

In een volgende tijd gaan de onderzoekers de klinische proef uitbreiden door een vaccin te ontwikkelen dat in een verband zit en is voorzien van oplosbare micronaalden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20