Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 31 MEI

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

5 tips waarmee u elke discussie wint

Logo Business AM
Business

20/05/2019 | Dominique Dewitte | 6 min leestijd

Geraakt u soms ook betrokken in een discussie waarbij u absoluut uw gelijk wil halen? Er zijn al verschillende wetenschappelijke studies naar discussies uitgevoerd, en daaruit kunnen we vijf tips halen die ertoe zouden moeten leiden dat u aan het einde van het gesprek aan het langste eind trekt.

1. Stel meer vragen

Verzwak het betoog van uw gesprekspartner door gerichte vragen stellen. In 2013 publiceerde het vakblad Political Science een studie over politiek extremisme. Wanneer mensen gevraagd werd om hun ideeën uit te leggen, bleek hun stellingaanname in kracht af te nemen en begonnen ze gematigde taal te gebruiken. Hoe overtuigend uw gesprekspartner in eerste instantie dus ook de hoek komt, z’n standpunt zal milderen wanneer hij meer uitleg moet verschaffen.

Natuurlijk helpt het ook als u de focus legt op zwakheden in iemands betoog. Vraag om uitgerekend die punten wat meer in detail te bespreken en de kans is groot dat uw gesprekspartner zich zal vastrijden, of althans toch minder overtuigend zal overkomen.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

2. Controleer uw emoties tijdens een discussie

Van zodra je emoties het debat gaan beheersen, wordt het inschattingsvermogen aangetast. Volgens de Israëlische psycholoog Eran Halperin heeft het weinig zin om vuur met vuur te bestrijden. Zorg dus dat u ook in een verhitte discussie altijd uw koel bewaart.

Hoe u dat doet? Hier zijn enkele tips om uw emoties onder controle te houden:

  • Pauzeer even voor u reageert! Ontspan en haal even diep adem voor u de andere van antwoord dient. Een snelle reactie wordt waarschijnlijk door emoties gestuurd, en de kans is groot dat u iets gaat zeggen waar u nadien spijt van heeft.
  • Verhef uw stem niet! Luider gaan spreken is meestal een teken dat iemand de controle over z’n emoties aan het verliezen is. Probeer daarom met een rustige, lage stem te blijven spreken, zodat u zich kunt focussen op wat u zegt.
  • Stap even uit de discussie! Als u voelt dat emoties toch de bovenhand nemen, is het geen probleem om even uit de discussie te stappen of het onderwerp van het gesprek te veranderen. Dat geeft u de tijd om de aanwezige emoties te verwerken.
  • Focus op het onderwerp van de discussie! Het heeft geen zin om dingen aan te halen die op het eerste gezicht niets met de basis van de discussie te maken hebben. Dat zou alleen maar nog meer negatieve emoties in de hand werken.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

3. Zorg voor een verrassing

Het helpt altijd om goed voorbereid te zijn op een debat of discussie. Dus als u daar de kans toe heeft, moet u zeker proberen om een aantal verrassende argumenten te bedenken. Op die manier zal de tegenpartij hier niet snel iets tegenin kunnen brengen.

Een goed voorbeeld hiervan is de manier waarop de debatploeg van Harvard University in 2015 een discussie met drie gedetineerden van de Eastern New York Correctional Facility verloor. Volgens de Wall Street Journal maakte het debat deel uit van een programma om veroordeelde criminelen de kans op hoger onderwijs te bieden. De gedetineerden moesten bovendien een standpunt verdedigen waar ze helemaal niet achter stonden.

Uiteindelijk wonnen ze het debat door de verrassende en unieke argumenten waar de studenten van Harvard geen antwoord op hadden. De studenten toonden zich nadien overigens waardige verliezers en betuigden hun respect voor hun tegenstanders.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

4. Doe een zeldzame toegeving

Een slimme zet tijdens een discussie is een deel van uw argumentatie opgeven. Zo legt Bryan Garner in zijn boek Winning An Oral Argument uit dat advocaten tijdens een rechtszaak geloofwaardiger worden wanneer ze een strategische toegeving doen. Dat zou hun redelijkheid accentueren.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

5. Als u niets bereikt tijdens een discussie, vind dan iets uit

Moeilijke woorden klinken altijd beter en zelfs overtuigender. Als u dus niet meer weet wat u kunt zeggen om een discussie te winnen, probeer dan eens een moeilijk woord. Zelfs als dat woord niet in de juiste context wordt gebruikt, zal u er alsnog mee overtuigen.

Dat ontdekten wetenschappers van de Villanova University en de universiteit van Oregon. Ze legden 385 studenten een aantal beschrijvingen van psychologische fenomenen voor, telkens met een aantal verklaringen die uit neurowetenschap, sociale wetenschappen of ‘harde’ wetenschappen zoals fysica afkomstig waren.

De neurowetenschappelijke termen – neurobabble – bleken een pak overtuigender, zelfs wanneer ze niet de juiste verklaring gaven. Als u dus aan uw ‘prefrontale cortex’ voelt dat u gelijk heeft, dan kan dat er misschien toe leiden dat u aan het langste eind trekt.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO