5 tips waarmee je elke discussie wint

Geraak je soms ook betrokken in een discussie waarbij je absoluut jouw gelijk wil halen? Er zijn al verschillende wetenschappelijke studies naar discussies uitgevoerd, en daaruit kunnen we vijf tips halen die ertoe zouden moeten leiden dat je aan het einde van het gesprek aan het langste eind trekt.

1. Stel meer vragen

Verzwak het betoog van je gesprekspartner door gerichte vragen stellen. In 2013 publiceerde het vakblad Political Science een studie over politiek extremisme. Wanneer mensen gevraagd werd om hun ideeën uit te leggen, bleek hun stellingaanname in kracht af te nemen en begonnen ze gematigde taal te gebruiken. Hoe overtuigend je gesprekspartner in eerste instantie dus ook de hoek komt, z’n standpunt zal milderen wanneer hij meer uitleg moet verschaffen.

Natuurlijk helpt het ook alsje de focus legt op zwakheden in iemands betoog. Vraag om uitgerekend die punten wat meer in detail te bespreken en de kans is groot dat je gesprekspartner zich zal vastrijden, of althans toch minder overtuigend zal overkomen.

2. Controleer je emoties tijdens een discussie

Van zodra je emoties het debat gaan beheersen, wordt het inschattingsvermogen aangetast. Volgens de Israëlische psycholoog Eran Halperin heeft het weinig zin om vuur met vuur te bestrijden. Zorg dus dat je ook in een verhitte discussie altijd jouw cool bewaart.

Hoe je dat doet? Hier zijn enkele tips om je emoties onder controle te houden:

  • Pauzeer even voor je reageert! Ontspan en haal even diep adem voor je de andere van antwoord dient. Een snelle reactie wordt waarschijnlijk door emoties gestuurd, en de kans is groot dat je iets gaat zeggen waar je nadien spijt van hebt.
  • Verhef je stem niet! Luider gaan spreken is meestal een teken dat iemand de controle over z’n emoties aan het verliezen is. Probeer daarom met een rustige, lage stem te blijven spreken, zodat je je kunt focussen op wat je zegt.
  • Stap even uit de discussie! Als je voelt dat emoties toch de bovenhand nemen, is het geen probleem om even uit de discussie te stappen of het onderwerp van het gesprek te veranderen. Dat geeft je de tijd om de aanwezige emoties te verwerken.
  • Focus op het onderwerp van de discussie! Het heeft geen zin om dingen aan te halen die op het eerste gezicht niets met de basis van de discussie te maken hebben. Dat zou alleen maar nog meer negatieve emoties in de hand werken.

3. Zorg voor een verrassing

Het helpt altijd om goed voorbereid te zijn op een debat of discussie. Dus als je daar de kans toe hebt, moet je zeker proberen om een aantal verrassende argumenten te bedenken. Op die manier zal de tegenpartij hier niet snel iets tegenin kunnen brengen.

Een goed voorbeeld hiervan is de manier waarop de debatploeg van Harvard University in 2015 een discussie met drie gedetineerden van de Eastern New York Correctional Facility verloor. Volgens de Wall Street Journal maakte het debat deel uit van een programma om veroordeelde criminelen de kans op hoger onderwijs te bieden. De gedetineerden moesten bovendien een standpunt verdedigen waar ze helemaal niet achter stonden.

Uiteindelijk wonnen ze het debat door de verrassende en unieke argumenten waar de studenten van Harvard geen antwoord op hadden. De studenten toonden zich nadien overigens waardige verliezers en betuigden hun respect voor hun tegenstanders.

4. Doe een zeldzame toegeving

Een slimme zet tijdens een discussie is een deel van je argumentatie op te geven. Zo legt Bryan Garner in zijn boek Winning An Oral Argument uit dat advocaten tijdens een rechtszaak geloofwaardiger worden wanneer ze een strategische toegeving doen. Dat zou hun redelijkheid accentueren.

5. Als je niets bereikt tijdens een discussie, vind dan iets uit

Moeilijke woorden klinken altijd beter en zelfs overtuigender. Als je dus niet meer weet wat je kunt zeggen om een discussie te winnen, probeer dan eens een moeilijk woord. Zelfs als dat woord niet in de juiste context wordt gebruikt, zal u er alsnog mee overtuigen.

Dat ontdekten wetenschappers van de Villanova University en de universiteit van Oregon. Ze legden 385 studenten een aantal beschrijvingen van psychologische fenomenen voor, telkens met een aantal verklaringen die uit neurowetenschap, sociale wetenschappen of ‘harde’ wetenschappen zoals fysica afkomstig waren.

De neurowetenschappelijke termen – neurobabble – bleken een pak overtuigender, zelfs wanneer ze niet de juiste verklaring gaven. Als je dus aan je ‘prefrontale cortex’ voelt dat je gelijk heeft, dan kan dat er misschien toe leiden dat je aan het langste eind trekt.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.