9 zaken die mentaal sterke mensen vermijden

Een cruciale vereiste om succesvol te worden is een taaie geest die je mentaal sterk maakt, altijd doet doorzetten en je de controle over jezelf doet behouden. Psychotherapeute Amy Morin stelde deze lijst op van negen zaken die een mentaal sterk individu absoluut niet doet als hij succes wil bereiken.

1. Tijd verspillen met zelfmedelijden

Als iets verkeerd gaat en je kan er niets meer aan veranderen, is dat een verzonken kost en dien je daar verder geen rekening meer mee te houden. Tijd verspillen met spijt hebben over gedane zaken, is dan ook compleet nutteloos.

2. Alles trachten te controleren

Dingen trachten te controleren vreet je energie op. Accepteer oncontroleerbare situaties zoals ze zijn en pas je aan de omstandigheden aan.

3. Je schamen voor mislukkingen

Je hoeft je nooit te schamen over een mislukking omdat dit net een rijkdom wordt wanneer je er uit leert wat in de toekomst beter te doen. Het biedt je daarnaast ook een dosis eerlijkheid, bescheidenheid en oprechtheid.

4. Bang zijn voor risico’s

Een beredeneerd, ‘slim’ risico nemen verhoogt je kansen om succesvol te worden. Het risico op falen moet je er echter bijnemen. Weeg de mogelijke kosten en baten tegen elkaar af en wees niet irrationeel afkerig van potentiële risico’s.

5. Emotionele intelligentie onderschatten

De vaardigheid om je eigen emoties te controleren en die van anderen te begrijpen en misschien zelfs te manipuleren is een goede indicator van toekomstig succes.

6. Denken dat geheimen delen je zwakker maakt

Als je mentaal sterk staat, ben je niet bang om je methode, je fouten en zelfs je geheimen te delen met anderen als dat je team ten goede kan komen.

7. Bang zijn om alleen te zijn

Alleen kunnen zijn is niet aan iedereen gegeven en zeker niet aan onzekere mensen zonder zelfcontrole.

8. Kortetermijndenken

Zelfs de meest succesvolle top executives kunnen de wereld niet veranderen in één dag. Een sterke geest begrijpt dan ook dat succes een strategie is voor de (zeer) lange termijn.

9. Denken in termen van “Ik tegen de anderen”

Concurrentie haalt niet noodzakelijk het beste uit mensen. Taaie geesten motiveren zich eerder door zichzelf te belonen dan met het vooruitzicht om anderen te verslaan. Deze beloningen kunnen extrinsiek (“wat kan ik verdienen of winnen?”) of intrinsiek (“hoe kan ik genieten van of betekenis vinden in deze taak?”) zijn.

Meer