Voetbalstadion Evergrande overgenomen door Chinese overheid

Die situatie ziet er met de dag minder rooskleurig uit voor de Chinese vastgoedtycoon Evergrande. In een ondertussen bijna hopeloze zoektocht naar geld werd nu ook beslag gelegd op het voetbalstadion van Evergrande door de Chinese overheid. Het bedrijf zou van plan zijn haar aandelen in voetbalploeg Guangzhou FC te verkopen.

Waarom is dit belangrijk?

De Evergrande Group is één van de grootste Chinese vastgoedinvesteerders. Het bedrijf kampt echter op met schuldenberg van minstens 300 miljard dollar, en lijkt die niet snel te kunnen aflossen. De eigenaars zijn nu met man en macht op zoek naar eventuele inkomende cash, waarbij nu dus ook het voetbalsegment van het bedrijf eraan moet geloven.

Eerder dit jaar startte de bouw van de reusachtige nieuwe voetbaltempel van Guangzhou FC. Het stadion zou tegen 2022 afgewerkt zijn, en kon plaats bieden aan 100.000 toeschouwers. Het lotusbloem-vormige stadion zou zo het grootste voetbalstadion ter wereld worden. Kostprijs? 1,86 miljard dollar.

Van een lotusbloem-vormig stadion is voorlopig nog weinig te bespeuren (Foto: Zhong Zhenbin / AP via Isopix)

Overname door China

Door de aanhoudende financiële problemen bij moederbedrijf Evergrande Group werden de werken aan het stadion al stilgelegd; de Chinese overheid heeft het beheer over de bouwsite overgenomen en kijkt naar een eventuele verkoop. Als er zich geen kopers aandienen, kan China het stadion zelf overnemen via de Guangzhou City Construction Investment Group, een staatsbedrijf.

Evergrande kocht voetbalclub Guangzhou Football Club over in 2010 voor een bedrag van bijna veertien miljoen euro. Elf succesvolle jaren later behaalde de club acht keer de Chinese competitietitel en eindigde twee keer als tweede. Enkele klinkende namen uit het Europese voetbal, zoals Paulinho (Tottenham Hotspurs), Robinho (Real Madrid en AC Milan) vertrokken naar China om deel uit te gaan maken van het sprookje.

Besparingen

Zo steeg de waarde van het bedrijf naar 19 miljard yuan in maart, of omgerekend 2,65 miljard euro. Sindsdien raakte het bedrijf Evergrande echter in zwaar financieel weer verwikkeld, waar het tot op de dag van vandaag nog geen uitweg uit vond.

Om het voetbalsegment al minder zwaar te laten doorwegen op de totale schuldenlast, besloot de club al enkele topnamen van de hand te doen, en trainer Fabio Cannavaro de bons te geven. Buitenlandse voetballers en coaches brengen vaak een trein aan gevolg mee, waaronder ook tolken. Een grote uitgavenpost dus voor een voetbalploeg. Ook werden sinds augustus al 100 medewerkers ontslagen uit de Guangzhou Evergrande voetbalschool.

Meer