Vloot onbemande schepen moet veiligheid in Midden-Oosten helpen handhaven

De Verenigde Staten en hun militaire bondgenoten zullen in het Midden-Oosten honderd onbemande schepen inzetten om de veiligheid in het gebied te helpen garanderen. Dat heeft vice-admiraal Brad Cooper, commandant van de Fifth Fleet van de Amerikaanse Navy, aangekondigd. De droneschepen moeten de veiligheid in de regio bewaken en moeten daarbij ook de handel tegen aanvallen beschermen.

De Fifth Fleet zou al sinds november vorig jaar onbemande schepen werken. Inmiddels zouden met de drones al duizenden uren operationele activiteiten zijn geregistreerd.

Straat van Hormuz

Het Midden-Oosten telt een aantal scheepvaartroutes die voor de wereldhandel van cruciaal belang zijn. Dat geldt onder meer voor de Straat van Hormuz, een belangrijke waterweg voor de massale export van olievoorraden uit de Golfregio naar de rest van de wereld.

Tegelijkertijd is het gebied vaak het toneel van grote spanningen. Drie jaar geleden werden er op volle zee confrontaties tussen de Amerikaanse marine en de Iraanse zeemacht gemeld. Daarbij zou Iran in de Perzische Golf ook aanvallen op olietankers hebben laten uitvoeren. Deze agressies worden door de Iraanse regering trouwens tegengesproken.

Het voorbije jaar heeft de Amerikaanse marine een nieuwe taskforce opgericht om dronesystemen en kunstmatige intelligentie in de operaties van de Fifth Fleet – die in Bahrein is gestationeerd – te integreren.

“We staan ​​aan de vooravond van een onbemande technologische revolutie”, merkte vice-admiraal Cooper daarbij op. “Tegen de zomer van volgend jaar moeten in de wateren van de regio honderd geavanceerde onbemande schepen patrouilleren.”

Bondgenoten

Brad Cooper stelde tevens dat de Verenigde Staten daarbij zullen samenwerken met een aantal lokale bondgenoten, die eveneens over onbemande schepen beschikken en een groot deel van de nieuwe dronevloot zouden kunnen beheren.

Dergelijke collaboraties zouden onder meer kunnen worden opgezet met Israël en de Verenigde Arabische Emiraten, die sinds twee jaar diplomatieke banden hebben en op het gebied van regionale veiligheid nauw met de Verenigde Staten samenwerken. Zowel Israël als de Verenigde Arabische Emiraten hebben een eigen vloot onbemande schepen.

“Een samenwerking is absoluut noodzakelijk om een efficiënte bescherming tegen alle bedreigingen in de regio te bieden”, benadrukt Cooper daarbij. “Geen enkele marine kan een dergelijke opdracht aan zonder op bondgenoten te kunnen rekenen. Daarvoor is het gebied veel te groot. Deze taak moet op een gecoördineerde multinationale manier worden aangepakt.”

Vooral de Houthi-beweging die in Jemen tegen een militaire coalitie, geleid door Saoedi-Arabië, strijd levert, wordt als een bedreiging bestempeld. De Houthi-beweging, die vaak gelinkt wordt aan Iran, heeft al met drones en raketten aanvallen op de Verenigde Arabische Emiraten uitgevoerd.

Voor de Jemenitische kust werden ook al een aantal schepen aangevallen. Cooper merkte daarbij op dat Iran in de regio de belangrijkste bedreiging voor de veiligheid blijft.

(fjc)

Meer