Europese en Amerikaanse vleesconsumptie bereikt snel zijn hoogtepunt

De snelle groei van plantaardige alternatieven voor dierlijke producten zou ervoor kunnen zorgen dat de vleesconsumptie in Europa en Noord-Amerika al midden dit decennium zijn absoluut piekniveau zal kennen en vervolgens zal beginnen af te nemen. Dat blijkt uit een studie van de Boston Consulting Group (BCG) en het bedrijf Blue Horizon Corporation.

De studie voert nog aan dat alternatieven voor vlees, eieren, zuivel en vis over anderhalf decennium wereldwijd een jaaromzet van minstens 290 miljard dollar zullen realiseren. Op dat ogenblik zullen volgens de onderzoekers negen van de tien meest populaire gerechten in de wereld een alternatief zonder dierlijke producten op de markt hebben.

Vooruitgang

Momenteel hebben deze alternatieven een marktaandeel van 2 procent. Dat zal volgens het rapport tegen het midden van volgend decennium tot minstens 11 procent zijn opgelopen. ‘Indien er op het gebied van technologie en regelgeving een snelle vooruitgang zou worden geboekt, kan op dat ogenblik zelfs een aandeel van 22 procent mogelijk zijn’, voert Decker Walker, hoofd agribusiness bij Boston Consulting, aan.

De onderzoekers merken verder op dat plantaardige alternatieven over twee jaar tegen dezelfde prijs als vlees op de markt zullen worden verkocht.

‘Een toenemend aantal mensen geeft de voorkeur aan alternatieven voor vlees en zuivelproducten,’ zegt Walker. ‘Die trend wordt gedreven door een toenemende bezorgdheid over de gezondheid, de ecologische voetafdruk van de veeteelt en het dierenwelzijn.’

‘Er wordt nog altijd beweerd dat alternatieve eiwitten een futuristisch concept zijn en dat veel consumenten artificiële vleesproducten zouden afwijzen. In werkelijkheid zitten de ontwikkelde economieën heel dicht bij een omslagpunt. In die regio’s kan de traditionele vleesconsumptie voor de eerste keer in de geschiedenis opnieuw een daling beginnen te tonen.’

Impact

‘De wereldwijde gevolgen van de verschuiving naar alternatieve eiwitten zijn aanzienlijk,’ merkt Walker nog op. ‘Indien alternatieve eiwitten de volgende vijftien jaar hun marktaandeel tot 11 procent opvoeren, zal de productie van één miljard ton koolstofdioxide worden vermeden.’

‘Bovendien zal een gebied, vergelijkbaar met de totale oppervlakte van het Verenigd Koninkrijk, niet langer voor de teelt van dieren moeten worden gebruikt. Daarnaast zal ook de kippenkweek met 50 miljard exemplaren kunnen worden verminderd.’

Decker stelde nog dat vleesvervangers al een grote acceptatie ervaren in recepten zoals spaghetti bolognese, waar ze slechts een klein deel van het totale smaakprofiel vormen. ‘Onbewerkt vlees, zoals een biefstuk, zal wellicht de laatste sector zijn waar realistische alternatieven hun intrede zullen vinden,’ aldus de onderzoeker.

Over vijftien jaar zal volgens het rapport tweederde van de alternatieve eiwitproducten een plantaardige origine hebben. Ongeveer een vijfde zou door microbes worden geproduceerd, terwijl ongeveer 10 procent uit bioreactoren afkomstig zou zijn.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20