Schoolmaaltijden zonder vlees doen Franse ministers in colère schieten

Een beslissing van het gemeentebestuur van Lyon om vlees te schrappen uit de schoolmaaltijden veroorzaakte afgelopen weekend en relletje in de Franse politiek: ‘laten we stoppen met ideologie te serveren aan kinderen’, vindt de Franse minister van Landbouw. 

De burgemeester van de Franse stad Lyon, Gregory Doucet van de Groenen, voerde de maatregel in om de dagelijkse verdeling van de 29.000 schoolmaaltijden in zijn stad vlotter te laten verlopen. Als kinderen de keuze hadden uit één maaltijd in plaats van drie zou de kans op besmettingen tijdens de lunchpauze aanzienlijk dalen. Omdat sommige kinderen nu eenmaal geen vlees eten, besloot hij die voedselgroep te laten vallen. Het gaat trouwens niet om een verplicht vegetarisch of veganistisch menu, het blijft mogelijk om vis en eieren te eten. 

Tijdelijke maatregel

Lyon is echter een culinaire parel van Frankrijk, in de bourgondische traditie. De rechtse oppositie schoot dan ook in een Franse colère: ‘Het is onaanvaardbaar dat er geen enkel alternatief wordt geboden’, zegt Étienne Blanc in de Franse Huffington Post. De man zag vorig jaar de post van burgemeester aan zijn neus voorbijgaan.

De schepen van Onderwijs benadrukt dat het om een tijdelijke coronamaatregel gaat. Na de paasvakantie zal er opnieuw drie maal per week vlees worden geserveerd, als de besmettingscijfers het toelaten. Burgemeester Doucet merkt op Twitter op dat zijn rechtse voorganger exact dezelfde beslissing nam tijdens de eerste golf. 

Toorn van de nationale regering gewekt

Toch werkte de beslissing als een rode lap op een stier, en het dispuut waaide over naar het nationale echelon. De minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin noemt de maatregelen ‘een onaanvaardbare belediging’ aan het adres van Franse boeren en slagers. 

‘We kunnen zien dat het moraliserende en elitaire beleid van de Groenen de populaire klassen uitsluit’, zei de minister. Volgens hem krijgen veel kinderen ‘alleen vlees te eten in de schoolkantine’.

Minister van Landbouw Julien Denormandie zegt dat hij de prefect van de regio heeft opgeroepen om de beslissing te herroepen. ‘laten we stoppen met ideologie te serveren aan kinderen’, zegt Denormandie op Twitter. ‘Laten we ze gewoon geven wat ze nodig hebben om goed te groeien. Vlees hoort daarbij.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20