Avondklok vanaf 21 uur voor enkele Franse steden

Frankrijk voert vanaf zaterdag de ‘noodtoestand voor de volksgezondheid’ in om het coronavirus in te dijken. Dat kondigde president Emmanuel Macron woensdag aan.

Dat betekent dat er een avondklok komt tussen 21 uur en 6 uur in de regio rond Parijs, de meest getroffen zone, en Lille, Rouen, Saint-Etienne, Toulouse, Lyon, Grenoble, Aix en Montpellier. In die periode mag er niemand zijn huis verlaten en gaat alles op slot, van cafés tot bioscopen.

De avondklok duurt op zijn minst vier weken, ‘maar we zouden die graag verlengen tot 1 december’, zei Macron woensdagavond. In de rest van het land geldt de regel dat er nooit meer dan zes mensen tegelijk met elkaar mogen afspreken.

Macron had de noodtoestand al eerder ingevoerd, maar op 10 juli werd die weer afgeschaft.

‘Dringende situatie’

‘We hebben de controle nog niet verloren, maar we zitten wel in een dringende situatie’, klonk het. ‘We moeten ons gezondheidssysteem en de zwaksten beschermen. Maar het virus zit overal en raakt alle leeftijden.’

Het openbaar vervoer blijft wel rijden en reizen naar andere regio’s of landen is niet verboden. ‘Het zou disproportioneel zijn om mensen te verbieden naar hun vakantieverblijf te gaan’, vond Macron. Hij benadrukte wel om voorzichtig te zijn en altijd genoeg afstand te bewaren en een mondmasker te dragen waar nodig.

23.000 nieuwe gevallen

De rest van het land, waar de avondklok niet geldt, moet zijn verantwoordelijkheid nemen en zich aan de regels houden: handen wassen, afstand houden, ‘zo vaak mogelijk’ een mondmasker dragen, vier keer per dag verluchten en niet met meer dan zes mensen afspreken.

Frankrijk kent een stevige opstoot van het coronavirus. De afgelopen 24 uur kwamen er 23.000 nieuwe gevallen bij. ‘We moeten dat terugbrengen naar 3.000 tot 5.000 per dag’, zei Macron.

Heel wat Europese landen schakelen deze week een versnelling hoger met maatregelen tegen het coronavirus. Dinsdag verstrengde Nederland zijn maatregelen en in de wandelgangen klinkt het dat ons land vrijdag ook strengere regels zal opleggen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20